U trendu

Dušan je stabilno, sutra bi trebalo da krene sa terapijom

BEOGRAD – Zdravstveno stanje četvorogodisnjeg Dušana Todorovića, koji boluje od agresivnog tumora, stabilno je i danas bi trebalo da krene sa terapijom, izjavio je sinoć ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je podsetio da je Dušan u subotu uveče u pratnji predstavnika ambasade Srbije u Španiji stigao u Barselonu na lečenje, kao i da su mu juče urađene pojedine analize, a da ga svakog sata španski lekari e informišu o njegovom stanju.

„Ja bih sve zamolio da razmišljamo pozitivno i razmišljamo u pravcu da Dušanu i svima onima koji imaju sličan problem bude bolje, i da ih ne opterećujemo drugim stvarima, zloupotrebljavamo… Ko god može, neka pomogne, a ko ne može, nemoj samo da odmaže“, rekao je Lončar za TV Pink.

Podvukao je da je država, sa suficitom u budžetu, u mogućnosti da pomogne oboleloj deci za lečenje retkih bolesti u inostranstvu i izneo podatak da je prošle godine 614 mališana otišlo u inostranstvo na lečenje.

„Samo da podsetim da 2012, kada nije postojao Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvo, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje otišlo 45 dece, a 2010. njih 40. Prošle godine, 614 mališana je otišlo samo preko RFZO na lečenje“, ukazao je Lončar.

Dodao je da se država nije zadovoljila samo time što se povećava broj dece koji su u inostranstvo na lečenje otišli preko RFZO, nego je, da bi spasila što više života, osnovala i Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvo.

Istakao je da je Fond počeo da radi 2015. godine i da je od tada 127 mališana otišlo na lečenje i 241 uzorak poslat na genetsko i metaboličko ispitivanje koje nisu mogli da se urade u laboratorijama u zemlji.

„Pričamo o deci kod kojih nije mogla da se uspostavi dijagnoza, ili se uspostavila dijagnoza, a nije moglo da se leči kod nas“, precizirao je ministar.

On je ponovio da će država danas, na osnovu odluke Vlade i predsednika Srbije, na račun humanitarne organizacije uplatiti 250.000 evra za lečenje petoro dece.

Kako se nešto prvo ne bi saznalo na društvenim mrežama, ministar je zamolio roditelje čija su deca obolela od retkih bolesti, da prvo podnesu zahtev Budžetskom fondu za lečenje pacijenata u inostranstvu.

„Istog dana vas zovemo da donesete dokumentaciju, da sednemo i pozovemo stručnjaka koji se bavi time i da rešimo vaš problem. Niste čuli da nekome nije pomognuto jer u Budžetskom fondu nema novca. U Fondu ima novca, samo podnesite zahtev da bi vam pomogli“, rekao je Lončar.

Podseća i da je država 2012. osnovala i Fond za retke bolesti za koji je izdvojeno dve milijarde dinara godišnje za lekove za obolele od retkih bolesti.

Ministar je izjavio da za sve druge bolesti koje nisu retke, lečenje je moguće u Srbiji, i da država čini sve da se pacijenti leče u svojoj zemlji ili u svojoj okolini, bez potrebe da dolaze u Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar