najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dva dana Festivala sira u Mixer hausu

U Mikser hausu danas je otvoren festival autohtonih sireva Balkana na kome je predstavljeno oko stotinu vrsta sireva i delikatesa 40 porizvodjača iz Srbije, regiona i dela Mediterana, koje su posetioci mogli da probaju.

Predstavljeni su sirevi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Švajcarske i Italije, najraznovsrnijeg ukusa obogaćeni orasima, mekinjama od spelte, medom, sremušem, mirođijom, renom, čilijem, slaninom, kao i saldoledi od sireva.

“Festival je nastao iz želje da se posetiocima omogući da probaju nove i neobične sireve malih proizvođača, čiji sirevi ne idu u prodaju već se proizvode samo za restorane”, rekao je agenciji Beta osnivač festivala Srba Jovanović.

Osnivač festivala rekao je da je želja organizatora da stignu nivo nekih svetskih festivala sireva i dodao je da se u Velikoj Britaniji već više od 110 godina održava festival sireva na kome više od 1.000 proivođača prikazuje oko 5.0000 vrsta sireva.

Nama je posebno drago što Švjajcarska ima specijalno pojavljivanje na ovom festivalu gde predstavlja sir raklet, rekao je direktor Mikser hausa Ivan Lalić.

Zamenica ambasadora Švajcarske Polin Mentone Gakaferi rekla je da se nada se da će Švajcarska iduće godine uzeti mnogo veće učešće na Festivalu sireva, a možda na proleće iduće godine i predstaviti u Mikseru i svoje sireve.

Za specijilitet raklet rekla je da se radi o najpoznatijem švajcarskom siru iz oblasti Baldemon.

Festival sireva trajaće dva dana do nedelje u 20 sati i svi ljubitelji sireva moći će da probaju retke i neobične vrste sireva i steknu znanja o toj namirnici, ali i o uparivanju vrhunskih vina sa sirevima, začinima ili voćem.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike