U trendu

Dve godine od stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Medjurova

Danas se navršavaju dve godine od stravičnog sudara voza i autobusa „Niš-ekspresa“ na pružnom prelazu kod Donjeg Medjurova, u kojem je poginulo osam ljudi dok je 30 njih povredjeno.

Vozač autobusa „Niš-ekspres“ Milan Zdravković iz Nozrine, koji je izazvao stravičnu nesreću, osudjen je u Osnovnom sudu u Nišu na osam godina zatvora, što je zakonski maksimum za to krivično delo.

Presudu je nedavno potvrdio i Apelacioni sud u Nišu.

Zdravkovićeva odbrana je, medjutim, najavila podnošenje vanrednog pravnog leka zbog, kako su kazali ,“doprinosa Železnice saobraćajnoj nesreći, motorovodje ali i upravljača puta“.

Kako je najavio Zdravkovićev advokat Predrag Tomović, insistiraće na prostorno-vremenskoj analizi, utvrdjivanju povrede zakona, a pokušaće i da dodju do nekih železničkih propisa na kojima će biti zasnovan vanredni pravni lek.

U presudi Apelacionog suda je navedeno da je bilo propusta na strani mašinovodje i da saobraćajna signalizacija na pružnom prelazu nije bila potpuna, ali, kako je rečeno, „te činjenice nisu bile od presudnog uticaja na saobraćajnu nesreću“.

„Nepostojanje ‘Trougla preglednosti’ i svetlosne signalizacije predstavlja propust u obezbedjivanju bezbednosti pruge, ali nisu uticali na mogućnost da vozač zaustavi autobus ispred Andrejinog krsta i znaka za obavezno zaustavljanje“, navedno je u presudi.

U presudi je rečeno i da je uvidom u video zapis ustanovljeno da „Zdravković nije pogledao levo i desno pre nego što je krenuo preko pruge“ da bi se uverio da može bezbedno da je predje.

Apelacioni sud je kao propuste mašinovodje Vladice Rakića naveo to što je vozio brzinom od 60.34 kilometara na čas, iako je maksimalno dozvoljeno 50, što je samo jednom dao zvučni signal, kao i to što je kočnicu pritisnuo „tek na 27 metara od pružnog prelaza iako je opasna situacija nastala kada se nalazio na udaljenosti od 89,8 metara pružnog prelaza“.

Navedno je i mišljenje veštaka da bi do udesa došlo i da je mašinovodja ranije kočio, ali da bi u trenutku udara u autobus brzina bila 44.82 kilometara na sat, tako da bi posledice bile manje.

Zaključeno je, medjutim, da propusti mašinovodje nisu osnovni uzrok nesreće.

U nesreći na pružnom prelazu kod Donjeg Medjurova poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48), Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16) i Lena Ilić (16) iz Čokota, i Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Djordjević (65) iz Donjeg Medjurova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar