U trendu

Dve protestne Å¡etnje u Beogradu (foto)

Predstavnici protesta koji organizuje „Građanski otpor“, a zalaÅŸu se za bojkot izbora i predstavnici dela akademske zajednice koji traÅŸe promenu uređivačke politike RTS-a, večeras su se okupili ispred zgrade Javnog servisa, gde su zatraÅŸili da se ta kuća pridrÅŸava zakona i izveÅ¡tava na objektivan način.

Prva grupa građana koja se svake subote okuplja na platou ispred Filozofskog fakulteta i koja je nedavno preuzela protest „Jedan od pet miliona“ a zalaÅŸu se za bojkot izbora, krenula je do trga Nikole PaÅ¡ića da da podrÅ¡ku profesorima koji traÅŸe da „RTS radi svoj posao“.

Na početku skupa govorili su naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović i profesorka Irina Subotić, predsednik Nezavisnog udruşenja novinara Srbije Ŝeljko Bodroşić i novinarka Gordana Suša.

Prvanović je rekao da se zalaÅŸu za borbu protiv medijskog mraka i svih onih koji su okupirali institucije da bi pljačkali Srbiju. On je rekao da RTS treba da poÅ¡tuje zakon o javnim medijskim servisima i da građane informiÅ¡e objektivno.

Subotićeva je govorila o stanju u kulturi i izrazila şaljenje što javni medijski servis nije izveštavao o tome kada je stručna javnost digla glas protiv imenovanja direktora Muzeja saveremene umetnosti.

Suša je izrazila şaljenje što se i 24 godine posle borimo za slobodu medija.
Bodroşić je rekao da NUNS podrşava zahteve predstavnika akademske zajednice u vezi sa Javnim servisom.

Prvanović je ostavio na ulaznim vratima u RTS, koja su bila zaključana, tekst Zakona o javnim medijskim servisima i izrazio uverenje da će ga nadleşni pročitati bar sada, ako, kako je naveo, do sada nisu.

Protest je trajao oko sat i po, a među učesnicima su bili Marko Bastać i Borko Stefanović, prenosi Tanjug.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar