U trendu

Dvotrećinska većina za tradicionalne simbole u Vojvodini

Poslanici Skupštine Vojvodine na narednoj sednici 15. septembra raspravljaće o upotrebi tradicionalnih simbola te pokrajine, tradicionalne zastave i grba, a sudeći po najavama iz stranaka koje imaju predstavnike u pokrajinskom parlamentu, predlog će imati neophodnu dvotrećinsku većinu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) rekao je novinarima da je pre nešto više od dve godine usvojen Statut AP Vojvodine kojim su definisani simboli i tradicionalni simboli Pokrajine, ali i kojim je definisana obaveza Pokrajinske skupštine da donese odluku kojom će urediti pitanje korišćenja simbola i tradicionalnih simbola.

„Mi sada praktično nadoknađujemo jedan posao koji smo propustili u protekle dve godine. Ne uvodimo ništa novo što do sada nije uređeno u suštini, već samo preciziramo na koji način će se koristiti simboli i tradicionalni simboli u svakodnevnom životu“, rekao je Pastor.

On je istakao da očekuje da će nakon rasprave u parlamentu predlog o korišćenju tradicionalnih simbola imati podršku najmanje dve trećine poslanika jer je, kako je rekao, „masivna većina“ poslanika stala iza predloga teksta koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno – pravnog položaja AP Vojvodine.

Pastor je naglasio da je tekst predloga korišćenja tradicionalnih simbola istovetan tekstu koji je bio utvrđen pre nešto više od dve godine i u koji je, u tadašnjem skupštinskom sazivu, „u dogovoru imao dvotrećinsku većinu“.

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov je rekao da je izgled grba i zastave, odnosno simbola AP Vojvodine predviđen Statutom AP Vojvodine i da je ta odluka trebalo da bude doneta znatno ranije.

„Nije ovde urađeno ništa novo i što nije na neki način već doneto kao akt AP Vojvodine, već je glavno pitanje zašto to danas nije urađeno i ko je glasajući za Statut mislio da po starom običaju izvrda sprovođenje Statuta u tom delu“, rekao je Jovanov.

Odgovarjući na primedbe da je neuobičajeno da se donosi odluka o korišćenju tradicionalnih simbola, kada već postoje utvrđeni simboli, odnosno grb i zastava Vojvodine, Jovanov je rekao da je „još manje uobičajeno da se odluka o simbolima donese bez bilo kakvog pravnog osnova“.

To je, kako je kazao, „bio slučaj u predhodnom periodu za one simbole koji će se sada uporedo koristiti sa ovim tradicionalnim“.

„To što nije uobičajeno to ne znači da takva praksa ne postoji, a sa druge strane, ovaj simbol koji je do sada bio simbol AP Vojvodine, zista uz sav napor da predvidim šta on u stvari predstavlja to ne mogu da utvrdim i ne znam da li bilo ko u takvom simbolu može da pronađe bilo kakvu simboliku osim nečijeg umetničkog nadahnuća da nacrta grb i zastavu od nečega što nikad nije bilo grbi i zastava bilo čega u AP Vojvodini“, istakao je Jovanov.

Prema njegovim rečima, uporedno isticanje dosadašnje zastave i grba Vojvodine i tradicionalnog grba i zastave Vojvodine će učiniti da „bar jedan simbol ukazuje na pripadnost Vojvodine državi Srbiji“.

Jovanov je dodao da u političkom smislu tradicionalni grb i zastava simbolizuju jednu političku ideju koja je, kako je rekao, 1918. godine doživela vrhunac i svoju realizaciju u praktičnom smislu.

Potpredsednik skupštine Miroslav Vasin, koji je i predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS), rekao je Tanjugu da u DS-u još nemaju definitav stav o tom pitanju jer im nedostaju stavovi svih stručnjaka i institucija za koje smatraju da je njihovo mišljenje relavantno.

„Ona mišljenja koja do sada imamo ukazuju na to da je veoma teško odrediti tradicionalne simbole Vojvodine i da se ovi simboli koji su predloženi ne mogu uzeti kao tradicionalni. Mišljenja heralgičara i istoričara koja do sada posedujemo se razilaze u tome šta se može tretirati kao tradicionalni simbol Vojvodine, ali se svi slažu u tome da predloženi simboli nemaju taj elemenat“, rekao je Vasin.

On je istakao da ne spori da je po osnovu Statuta AP Vojvodine obaveza da se odrede tradicionalni simboli, ali je ponovio da u ovom trenutku ne postoji jedinstven stav o tome koji simboli su tradicionalni simboli Vojvodine.

„Moj lični stav je da pitanje tradicionalnih simbola u ovom trenutku nije najvažnije pitanje u Vojvodini i da ima mnogo bitnijih pitanja kojima treba da se bavimo“, rekao je Vasin.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsednik poslaničke grupe te stranke u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški, rekao je da je jedan od razloga zbog kojih LSV nije glasala za izmene Statuta AP Vojvodine, upravo definisaje tradicionalnih simbola, jer, kako je kazao, „da bi nešto bilo tradicionalno nije dovoljna politička volja, ni dvotrećinska većina“.

„Da bi našto bilo tradicionalno, ono i stvarno mora biti tradicionalno, a odlukom koja je predložena ti tradicionalni simboli se uvode u svakodnevnu upotrebu na teritoriji Vojvodine, a oni po mišljenju struke i nauke jednostavno nisu tradicionalni. Mislim da je neprimereno da Autonomna pokrajina za svoj simbol uzme nešto i proglasi ga tradicionalnim simbolom, a da za to ne postoji istorijsko i naučno utemeljenje“, rekao je Bogaroški.

On je istakao da je neuobičjano i to da će, ukoliko predlog o upotrebi tradicionalnih simbola bude usvojen, ravnomerno biti isticana dva grba i dve zastave i naglasio, da on lično ne zna za primer da negde u Evropi postoji regija koja ima dva grba i dve zastave.

Potpredsednik Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i poslanik te stranke u Skupštini AP Vojvodine Radisav Striković rekao je Tanjugu da će Pokrajinski odbor ovih dana doneti zvaničan stav o tom pitanju, ali je istakao da nema nikakvu dilemu i da je potpuno izvesno da će SPS glasati za predlog o upotrebui tradicionalnih simbola.

„Treba se vezati za simbole koji na najrečitiji i najjasniji način odslikavaju narod koji vekovima živi na ovom prostoru“, rekao je Striković.

Predloženi tradicionalni grb AP Vojvodine je grb Vojvodine iz 1848. godine koji na vrhu ima kuglu sa krstom i biserima i vojvodsku krunu, plašt je od hermelina a u sredini se nalazi štit sa oclima i krstom, a na donjem delu sa desne strane je venac maslinovog lista sa plodom, a sa leve strane venac hrastovog lista sa plodom. Tradicionalna zastava je trobojka crveno-plavo-bela.

Predlogom koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine tradicionalni simboli se ravnopravno ističu sa simbolima AP Vojvodine i Republike Srbije na teritoriji AP Vojvodine i predviđene su sankcije u vidu novčanih kazni ukoliko ne bude poštovana odluka o ravnomernoj zastupljenosti simbola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.