najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ekonomsko osnaživanje ključno u prevenciji nasilja nad ženama

Ekonomsko osnaživanje žena jedan je od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, istaknuto je danas na konferenciji u kluturnom centru Reks u Beogradu.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da se borba protiv nasilja nad ženama ne završava u sigurnoj kući, već ekonomskim osnaživanjem žena i zapošljavanjem koje će im omogućiti da se ne vraćaju u dom nasilniku.

Mihajlović je navela da rodna ravnopravnost počinje u porodici, a da se završava na tržištu rada.

“Gotovo 80 posto žena se vraća u dom nasilnika i mogućnost da se zapošljavaju i da izdržavaju sebe i decu, je ono na čemu zajedno možemo da radimo i za to postoje planovi”, navela je Mihajlović.

Ona je navela da je potrebno da se izmeni zakonska regulativa i da se usklade krivični i porodični zakonik, kao i da se stvore olakšice i ambijent za žensko preduzetništvo.

“Kada uspemo da približimo stopu zaposlenosti žena, muškoj stopi zaposlenosti, moći ćemo da govorimo o ravnopravnosti”, istakla je Mihajlović.

Kako je navela, i sama je kao žena na svojoj koži osetila i na fakultetu, stranci i na oslu koliko je ženi teže u današnjem društvu.

Ona se osvrnula i na napade seksističke koje joj je uputio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i istakla da je reagovanje društva na napade na žene i solidarnost neophodno.

Predsednik Fonda B2 Veran Matić rekao je da je taj fond pri sigurnoj kući u Somboru izgradio plastenik za uzgajanje organskog povrća – odnosno osnovao je socijalno preduzeće , čija je svrha obezbedjivanje usluge kontinuiranog obrazovanja žene.

Kako je naveo, važno je da se žene osnaže da mogu i samostalno da rade i žive van okruženja nasilnika.

On je istakao da su žene neiskorišćeni potencijal Srbije.

Zamenica stalne predstavnice UNDP-a Stelijana Nedera kazala je da je partnerska saradnja svih institucija i društva uslov da se pomogne ženama i istakla da nasilje nad ženama nije privatna stvar već društveni problem, kojim treba da se bavi svako od nas.

Projekta “ONAsnaživanje” sprovodi Fondacija B92 u saradnji sa SMART kolektivom i centrom za socijalni rad Sombor.

Na konferenciji su bili predstavnici centara za socijalni rad, sigurnih kuća, ženskih udruženja i organizacija koje se bore protiv nasilja prema ženama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike