U trendu

Eksperti potvrdili da Zakon o Trepči negira pravo svojine

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ocenio je danas da zahtev Vrhovnog suda Kosova za ocenu ustavnosti Zakona o Trepči pokazuje da se eksperti iz medjunarodne zajednice slažu s ocenom Srpske liste da taj akt negira i krši pravo svojine.

Stojanović je u Gračanici podsetio da je Srpska lista upozoravala da Zakon o Trepči nije pravno utemeljen i da „ozbiljno“ krši Ustavom garantovana prava a da je jedino bilo sporno da li će neko „političkim mehanizmima“ uticati na zanemarivanje tih upozorenja.

„Očigledno je da se mnogi na ekspertskom nivou iz medjunarodne zajednice vrlo dobro razumeju ono što smo govorili i da se slažu sa stavom da takav zakon direktno negira prava svojine i utiče da se odredjenim licima bespravno daje odredjena imovina i privilegije koje nisu utemeljene na zakonu“, ocenio je zamenik premijera Kosova.

Reagujući na izjavu premijera Kosova Hašima Tačija da odluku Ustavnog suda o Zakonu o Trepči niko ne može da menja, Stojanović je kazao da će „oni koji su doneli takvu odluku, braniti takav stav“, kao i da će „vreme pokazati da je taj zakon nesprovodiv“.

Stojanović je naveo i da povratak predstavnika Srpske liste u kosovske institucije zavisi od ponašanja predstavnika vladajućih albanskih partija kao i da „nije nemoguće“ da Srbi napuste i Vladu Kosova.

„Sadašnje stanje bilo je iznudjeno rešenje. Mi smo morali da napustimo te institucije i ne vidim da smo nešto direktno izgubili jer je postala praksa da se na tim mestima donose odluke bez naše saglasnosti i da se niko oko toga nije preterano nasekirao“, rekao je Stojanović.

On je dodao da je za povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije potrebno ispuniti brojne preduslove, medju kojima je posebno važno rešiti pitanje statusa Trepče.

„Tu je i klima koja se stvara oko izbornog zakona koja jasno govori o tome da najveći deo čak i albanskih političara više razmišlja o predstojećim izborima, a ne o suštinski važnim stvarima koje su od interesa za narod koji ovde živi“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Srbi su nezadovoljni i što nema napretka oko formiranja Zajednice srpskih opština i što prištinske vlasti ne rade na obezbedjivanju crkve Hrista Spasa u tom gradu.

„Smeta nam i to što se suštinski ništa ne menja oko povratka Srba u Mušutište a nema ni reakcije na naše neslaganje sa donošenjem Zakona o strateškim investicijama i Zakona o verifikaciji imovine. Ima puno suštinski važnih stvari oko kojih moramo da razgovaramo i oko kojih moraju da se preduzmu konkretne akcije“, kazao je Stojanović.

On je dodao i da ukoliko neko sa predstavnicima Srba želi da gradi partnerski odnos, to mora da radi iskreno, „a ne samo zato što neko iz medjunarodne zajednice očekuje od njih da to kažu“.

Posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova zatražilo je ranije da se ustavnost Zakona o Trepči još jednom oceni jer ga smatra protivustavnim.

Zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona došao je od sudije koji razmatra potraživanja prema Trepči i koji smatra da je zakon protivustavan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.