U trendu

Epidemija gripa u četiri okruga i Beogradu

U Srbiji je povećan broj obolelih od respiratornih infekcija, gripa, bolesti sličnog gripu, a samo u Beogradu prošle sedmice registrovano je više od 30.000 obolelih osoba.

Bolest, prema navodima Instituta za javno zdravlje Srbije, najviše pogadja decu uzrasta od pet do 14 godina, a potom u uzrasnoj grupi od 0 do četiri godine.

Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ do 1. januara prijavljen veći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nego u istom periodu prošle sezone.

Kako je navedeno na sajtu Batuta, od 3. oktobra 2016. godine do 1. januara prijavljeno je 70.215 obolelih od oboljenja sličnih gripu, a u odnosu na prethodnu nedelju, „trend incidencije oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u porastu“.

U periodu od 26. decembra 2016. godine do 1. januara 2017. godine Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 19.708 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je 1,5 puta više nego nedelje pre toga.

Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrdjeni slučajevi gripa sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog i Kolubarskog okruga.

Zavod za javno zdravlje Pančevo je prijavio epidemiju gripa lokalnog tipa u naseljenom mestu Omoljica, grad Pančevo. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Zavod za javno zdravlje Užice, Zavod za javno zdravlje Šabac, Zavod za javno zdravlje Ćuprija su prijavili epidemije gripa na teritorijama svoje nadležnosti, tj. Grada Beograda, Braničevskog, Zlatiborskog, Pomoravskog i Mačvanskog okruga.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa. Svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Do sad su potvrdjena dva tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B.

Medju laboratorijski potvrdjenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

Inače, na području Beograda, samo u periodu od 26. decembra do 1. januara ove godine, od akutnih respiratornih infekcija uključujući grip obolelo je 31.029 osoba što je 11 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, najnoviji su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Od tog broja, od gripa je evidentirano 2.626 obolelih, što je za 62 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu, rečeno je danas Beti u tom zavodu.

Najviše obolelih u prestonici je uzrasta od 5 do 19 godina i to njih 13.485 odnosno 43,62 odsto, a zatim sledi starosna grupa od 20 do 64 godina u kojoj je evidentirano 9.053 obolelih, ili 29,18 odsto.

Akutne respiratorne infekcije registrovane su i kod dece uzrasta od jedne do 4 godine i to kod njih 5.468 ili 17,62 odsto ukupnog broja obolelih.

Po podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje akutne respiratorne infekcije su registrovane i kod 3.023 osoba koje imaju 65 i više godina, odnosno kod 9,74 odsto broja ukupno obolelih.

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi i održavanje higijene prostora u kojima se radi.

Zbog povećanog broja obolelih od gripa preporučeno je da školski raspust bude produžen za dva dana, na 9. i 10 januar, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

Prvi radni rad biće sreda, 11. januar, dodali su u tom ministarstvu, objašnjavajući da je to odlučeno u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Konačna odluka biće doneta u zavisnosti od broja obolelih od gripa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.