U trendu

Eskalacija retorike u regionu ne vodi pomirenju

Proces pridruživanja za Zapadni Balkan, uključujući državu koja je sada članica EU, temelji se na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji a eskalacija retorike ne doprinosi ispunjenju ovih principa, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić.

„Eskalacija retorike ne doprinosi ispunjavanju ovih principa koji će nastaviti da se primenjuju i predstavljaju obavezu za ceo region, kao i ono što je obećao ceo region“, rekla je Kocijančić za list Danas.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će EU reagovati na apele koje su joj u poslednje vreme uputili srpski zvaničnici i odgovoriti na retoriku hrvatskih političara.

Kocijančić je navela i da je posvećenost EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u celosti i „naročito Srbiji ostaje čvrsta“.

Otvaranje poglavlja 23, koje se odnosi na pravosudje i osnovna prava i poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost, 18. jula predstavlja važnu prekretnicu u pregovorima o pridruživanju Srbije“, ukazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.