U trendu

EU u ovom trenutku ima druge brige

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da to što Hrvatska iz „suštinskih razloga“ nije dala saglasnost o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima EU o članstvu sa Srbijom ne znači da poglavlje neće biti otvoreno 30. juna, ali da Evropska unija (EU) u ovom trenutku ima druge brige.

„Tehnički je to sve moguće, ali mislim da u ovom trenutku EU ima druge brige, a da ova nije glavna. Mislim da je u interesu same EU da izadje u susret što bržem otvaranju poglavlja zato što zemlje zapadnog Balkana nasuport Velikoj Britaniji imaju zajednički interes da postanu članice“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je kazao da Srbija „od samog početka“ nije želela da je Hrvatska uslovljava bilo čime i da to nije pitanje odnosa Hrvatske prema Srbiji, već pitanje odnosa Hrvatske prema svim zemljama članica EU koje to ne podržavaju.

„Ukoliko može da se otvori sada u junu, ukoliko nem onda u julu ili nekom drugom mesecu“, dodao je Dačić.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenila je da je Srbija na „sasvim dobrom putu“ i da današnji sastanak u Briselu ništa bitnije neće ugroziti dinamiku njenih evrointegracija.

„Da li ćemo biti spremni do kraja holandskog predsedavanja, 30. juna, ili ćemo ući u jul kada Slovačka preuzme predsedavanje, mi smo uradili sve što je do nas, sve drugo je na EK i zemljama članicama“, rekla je Joksimovićeva.

Zemlje članice Evropske unije ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz „suštinskih razloga“ i Velika Britanija „tehnički“ zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA), koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Medjuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

„Odredjene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja“, objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska medjutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i pri zahtevu za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je medjuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, to bi ona bilo pomereno za juli ili septembar ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar