U trendu

EU zeleni dan u Šapcu: Fabrici obišao ekološka postrojenja i uputio izazov gradonačelniku

Šef Delegacije Evropske unije(EU) u Srbiji ambasador Sem Fabrici izjavio je danas u Šapcu da je u paketu pretrpistupne pomoći EU od 179 miliona evra, koji je nedavno potpisan, veliki deo predvidjen za zaštitu životne sredine.

„Zaštita životne sredine je svakako jedna od ključnih stvari za pristupanje Evropskoj uniji. Poglavlje 27 se bavi time – kvalitetom vode, vazduha i tla. Za uspeh u ovom poglavlju potreban je kolektivni napor kako bi se ispunili svi ciljevi koji su definisani u njemu. Upravo zbog toga smo pokrenuli  kampanju ‘Pogledaj oko sebe’ zajedno sa Ministarstvom životne sredine kako bismo podigli svest gradjana Srbije“, rekao je Fabrici novinarima u Šapcu, gde je održana manifestacija „EU zeleni dan“.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je Evropska unija najveći i najvažniji partner, ne samo Šapcu, nego i Srbiji.

„Mi ovde u Šapcu imamo investicije od preko 30 miliona evra koje je EU uložila. Grad ima rešen problem uklanjanja otpada, deponovanja otpada, prečišćavanja otpadnih voda i sada ima i punu zaštitu od poplava. Sve to je zahvaljujući EU i sposobnosti lokalne samouprave. Sada je najvažnija stvar da naučimo da upravljamo na najbolji mogući način onim što smo dobili“, rekao je Zelenović, navedeno je u saopštenju.

Fabrici i Zelenović obišli su Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, projekat vredan 18,4 miliona evra od čega je skoro 10 miliona evra donacija EU, dok su preostali deo sredstava obezbedili Grad Šabac i republička Vlada. Od kraja 2017. godine, kada je pušteno u pogon, na postrojenje svakoga dana pristigne 17.000 kubnih metara otpadnih i industrijskih otpadnih voda.

Šef Delegacije EU, predstavnici gradske uprave Šapca i Javno komunalnog preduzeća Regionalna deponija „Srem-Mačva“ obišli su Transfer stanicu za dopremanje čvrstog otpada. Regionalna deponija, za čiju je izgradnju EU donirala 5 miliona evra, a preostalih 1,3 miliona izdvojile gradske i republičke vlasti, omogućila je odlaganje čvrstog otpada na sanitarni način koji tu pristiže iz gradova Šabac i Sremska Mitrovica.

Na debati Pokreni se za životnu sredinu, održanoj u Centru za stručno usavršavanje, Fabrici je istakao da su standardi EU u zaštiti životne sredine najviši u svetu, ali da ima još puno posla u toj oblasti.

On je naveo da je upravo zato nedavno usvojena Direktiva o zabrani 10 najčešće korišćenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu jer su svakog dana stotine hiljada (izmedju 150.000 i 500.000) tona plastičnog otpada zagadjivale evropska mora.

Na debati sa mladima učestvovali su i predstavnici projekta Karavan za klimu, koji predvodi Francuski institut, kao i ambasade Švedske. Nakon debate održana je projekcija dokumentarnih filmova iz oblasti zaštite životne sredine.

Ambasador Fabrici je uputio izazov gradonačelniku Šapca da se u gradu organizuje akcija prikupljanja otpada – trash challenge, po ugledu na onu koju je Delegacija EU u Srbiji organizovala na početku kampanje u Beogradu, 14. juna.

„Sa zadovoljstvom prihavatamo izazov. Ne samo da prihvatamo, već i razumemo, kao i svi u ovom gradu, koliko je važno da gradjani imaju zdraviju životnu sredinu“, rekao je Zelenović.

Šabac je drugi grad u kome je održana manifestacija EU zeleni dan, nakon Užica koji joj je bio domaćin 25. juna.

Kampanju zaštite životne sredine organizuju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine a sprovodi projekat za jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti IPA programa.

Kampanja „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ počela je 12. juna i trajaće do polovine jula, s ciljem podizanja svesti o značaju zaštite sredine. 0d 2001. godine, EU je donirala Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine.

(Beta)

Napišite komentar