najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropa može da kazni smederevsku čeličanu

Kazne koje Brisel razrezuje za prodaju po cenama nižim od tržišnih i kršenje konkurencije su drakonske, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije

Ako se utvrdi da je Srbija čelik iz Smedereva prodavala po nižim cenama od tržišnih, Evropska komisija (EK) može da izrekne novčanu kaznu preduzeću koje je robu prodavalo ispod cene. U ovom slučaju to je Železara „Smederevo”, preduzeće protiv koga je EK, posle žalbe „Eurofera” – evropskog udruženja proizvođača čelika pokrenulo antidamping proceduru. Postupak se vodi protiv četiri zemlje: Srbije, Ukrajine, Rusije i Brazila.

Od Ministarstva privrede ni juče nismo dobili odgovor šta će konkretno preduzeti povodom ovog veoma važnog procesa, koji je EK pokrenula.

Kako kaže Slobodan Zečević, saradnik Instituta za evropske studije i stručnjak za pravo EU, kazne koje Brisel razrezuje za damping i kršenje konkurencije su drakonske.

– EK to radi kako bi destimulisala takvo ponašanje – ističe Zečević.

Zbog zloupotrebe dominantnog tržišta EK je američkom „Intelu” odredila kaznu od 1,06 milijardi evra.

(Anica Telesković, „Politika“)

1 komentar
  1. Rale

    Evropa je tržišna ekonomija ? Tržišna ekonomija = Ponuda i tražnja formiraju cenu. SSSR je bio centralizovana ekonomija Centralizovana ekonomija = cene su diktirane iz jednog centra (odlukom neke centralne vlasti) JA sam sada zbunjen. Može li neko da objani to slobodno tržište diktiranih cena. jer koliko shvatam slobodo trište reauguje tako da ako neke robe ima više a kupaca manje, cene PADAJU!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike