U trendu

Ferpres: Tanjug – godinu dana uspešnog nepostojanja

Godinu dana od isteka roka za privatizaciju Novinske agencije Tanjug i vladine Odluke o njegovom gašenju, ovo preduzeće i dalje postoji, a ministarstva i druge državne ustanove su za devet meseci, po raznim osnovama, uplatila više do 135 miliona dinara na račun te zvanično nepostojeće agencije, piše portal Ferpres (Fairpress.eu).

Iako je vladinom odlukom od 3. novembra 2015. godine, koju je potpisao premijer Aleksandar Vučić, definisano da direktor preduzeća treba da podnese zahtev za brisanje Tanjuga iz registra privrednih društava nakon isplate otpremnina, zarada i drugih obaveza, to još uvek nije učinjeno: agencija i dalje postoji u registru, a budžetski novac je nastavio da se sliva u kasu Tanjuga i u 2016. godini, navodi Ferpres.

Ovakva situacija je omogućena jer se u samoj Odluci o prestanku rada Tanjuga ne navodi rok do kojeg se prijava za brisanje mora podneti, niti se navode bilo kakve posledice ukoliko se to ne učini.

„U medjuvremenu, dok su nadležni prali ruke od gašenja agencije, u samom Tanjugu odvijala se čistka. Iako bi, prema Odluci o gašenju, otkaz trebalo da dobiju svi zaposleni, to se dogodilo polovini radnika. Druga polovina, bez poznatih kriterijuma, ostala je da radi u Tanjugu“, navodi Ferpres.

„Prema onome što je nama poznato, a vrlo malo informacija dopire iz Tanjuga i od zaposlenih, verovatno iz straha da će ostati bez posla, novinari su angažovani po jednomesečnim ugovorima. Mi nismo uspeli da dodjemo do tih ugovora, da otkrijemo ko ih sklapa, potpisuje i na osnovu čega se te zarade isplaćuju našim kolegama. Ne bih voleo da budu žrtve ovakvog statusa Tanjuga“, rekao je za Ferpres predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

Dodao je da Tanjug više nije klasična novinska agencija nego „biro za informisanje pod kontrolom i uticajem vlade“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je za Ferpres da slučaj Tanjuga predstavlja najočitiji primer otvorenog nepoštavanja zakona i ilustracija činjenice da država ne postoji.

„Kroz Tanjug možemo da vidimo da ovom zemljom vladaju i različiti, medjusobno sukobljeni interesni lobiji i to unutar jedne stranke. Očigledno je da vlastima odgovara ovakav, nezakonit, fluidan, nejasan položaj Tanjuga, jer je tako njime najlakše manipulisati i držati ga na kratkoj uzici kao vernog psa, koji će lajati i režati po potrebi“, smatra Sejdinović.

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović ocenila je da „ne postoji ništa nezakonito ako je neko pretplaćen na Tanjugov servis, ukoliko on više nije državna agencija“.

„Ne mogu da kažem šta je u poslovanju Tanjugu nezakonito, ali UNS ne želi da se on ugasi, jer tamo radi dosta naših kolega. Zanima me šta o svemu imaju da kažu ljudi koji kontrolišu tokove novca, ali recimo zašto bi jedan list odlučio da prekine ugovor sa dobrom agencijom samo zato što je vlada rekla da to više ne postoji?“, kazala je Ljiljana Smajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.