U trendu

FHP: Institucije Srbije da obezvede žrtvama zločina na Kosovu pravdu

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je danas institucije države Srbije da žrtvama zločina na Kosovu obezbede pravdu procesuiranjem odgovornih za zločine i javnim sećanjem na njihovo stradanje.

FHP je u saopštenju ocenio da danas navršava 20 godina od početka sistematske akcije etničkog čišćenja i nasilja nad kosovskim Albancima, sprovedene od strane oružanih snaga srpske vojske i policije tokom NATO intervencije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Prema podacima FHP-a i Fonda za humanitarno pravo Kosovo, u periodu od 20. marta do 14. juna 1999. godine, srpske snage su na Kosovu ubile 6.872 Albanska civila.

Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da je preko 800.000 albanskih civila deportovano, neutvrdjen broj osoba bio je izložen torturi i seksualnom zlostavljanju, a uništen je i opljačkan značajan deo imovine i religijskih objekata kosovskih Albanaca.

FHP je naveo da su do danas na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

„Sudjenja pred sudovima u Srbiji još uvek ne odražavaju obim i karakter počinjenih zločina nad kosovskim Albancima. U postupcima pred specijalizovanim i sudovima opšte nadležnosti procesuirani su zločini u kojima je ubijeno samo oko 200 žrtava“, saopštio je FHP i dodao da je upadljiv i izostanak procesuiranja visokopozicioniranih vojnih i policijskih oficira.

FHP je ponovo apelovao na vlasti u Srbiji da se u Batajnici napravi memorijalni centar na mestu gde su otkrivene masovne grobnice, kako bi se odala počast žrtvama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar