U trendu

FHP: Odluka o neizručenju troje radikala rezultat političkih kalkulacija Vlade

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da je odluka Višeg suda da odbije zahtev za hapšenjem troje članova Srpske radikalne stranke i rezultat političkih kalkulacija Vlade Srbije.

„Teško je izbeći utisak da su postupci i tumačenja Vlade Srbije u vezi sa pomenutim nalogom za hapšenje u velikoj meri odredili odluku sudskih organa u vezi sa postupanjem po njemu. U državi u kojoj još uvek nije uspostavljena nezavisnost pravosudja – zbog uticaja i moći izvršne vlasti – teško je očekivati da će sudski organi doneti odluku suprotnu javno iznetom stavu Vlade Srbije o pitanju kojem je ona prethodno i javno dala značaj pitanja od prvorazrednog državnog interesa“, navodi se u saopštenju.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je 18. maja 2016. godine rešenje kojim se odbija zahtev za hapšenje i izručenje troje radikala – Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, Haškom tribunalu pred kojim se protiv njih vodi postupak zbog nepoštovanja tog suda, uz obrazloženje da nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

„FHP podseća da u najmanje tri identična slučaja iste ‘zakonske pretpostavke’ nisu predstavljale smetnju za hapšenje i predaju okrivljenih i ističe da nedosledno postupanje državnih organa u istim činjeničnim i pravnim situacijama, kao i izjave predstavnika Vlade Srbije povodom ovog slučaja, ukazuju da je saradnja Srbije sa Medjunarodnim krivičnim sudom za Jugoslaviju uslovljena trenutnim političkim oportunizmom vlasti u Srbiji umesto privrženošću vladavini prava i pravdi za žrtve najtežih zločina protiv medjunarodnog prava“, navodi se u saopštenju.

Haški tribunal je 19. januara 2015. godine izdao Srbiji poverljive naloge za hapšenje kojim se Jojić, Ostojić i Radeta terete za nepoštovanje suda, zastrašivanje svedoka i nudjenje mita. Tribunal je u januaru 2016. godine naložio Srbiji da dostavlja mesečne izveštaje o naporima da uhapsi i izruči troje optuženih. Srbija je u februaru obavestila Tribunal da se „nadležni organi Srbije suočavaju sa ozbiljnim problemima u izvršavanju naloga za hapšenje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar