U trendu

Foke, tigrovi i medvedi uživaju u zimi u Jagodini

Foke u zoološkom vrtu u Jagodini uživaju na ovako niskim temeraturama, zima prija i bengalskim tigrovima i lamama, a ne plaše je se ni mrki medvedi, koji bi trebalo da su sada u zimskom snu.

Zimu u jagodinskom zoo vrtu vole i vukovi i japanski makaki majmuni.

„Zimu ne vole žirafe, kamile, zebre, majmuni, i njima se prostorije zagrevaju, a svima je pojačana hrana i strogo se vodi računa da imaju, dovoljno vode, da im se ne ledi“, izjavio je veterinar u ZOO vrtu Jagodina Vladimir Jovanović.

On je istakao da su sve životinje dobro.

Foki, kako je dodao, ove temperature izuzetno odgovaraju, lepo joj je aktivna je, a posebnim aparatima sprečavamo da se voda u bazenu ne zamrzava i stavra debeli led.

„Svim životinjama smo pojačali hranu, sada im je potrebno više kalorija, nekima, kao žirafi, kamili, majmunima i drugim životinjama iz afričkog podneblja, dodajemo grejanje i držimo ih u zatvorenom prostoru, gde je ugrađeno grejanje, a pojačali smo i prostirke od slame“, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, životinje se ponašaju kao i ljudi u ovim uslovima, malo nervozno što su u manjem prostoru i što ne mogu napolje.

„Žirafu puštamo vani kada je temperatura iznad deset a majmune iznad 18 stepeni Celzujsovih, a druge životinje koje su u zatvorenom, puštamo kada je tempretura malo iznad plus“, objasnio je

Jovanović.

„Imamo i prinova, crnoglava ovca ojagnjila je muško jagnje koje je zdravo i lepo napreduje“, rekao je Jovanović.

ZOO u Jagodini otvoren je u leto 2006.godine. Nalazi se u delu turističkog kompleksa Đurđevo brdo na površini većoj od 20.000 kvadratnih metara.

Ima više od 100 vrsta životinja, ne računajući ptice, sa oko 400 jedinki. Prošle godine ZOO vrt, Akva park i Muzej voštanih figura je posetilo 400.000 turista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.