U trendu

Fondacija 'Dragica Nikolić' prikupila više od četiri miliona evra

Fondacija „Dragica Nikolić“, čiji je osnivač i predsednik supruga predsednika Srbije, saopštila je danas da je u protekle dve godine, isključivo u inostranstvu od humanitarnih organizacija, obezbedila više od četiri miliona evra i u skladu sa zakonom i odlukama Upravnog odbora utrošila ih u zdravstvo i školstvo Srbije.

„Naše samostalne donacije i donacije koje su obezbedjene u saradnji sa drugim fondacijama, udruženjima i kompanijama, dostižu više od 7,5 miliona evra“, navodi se u saopštenju Fondacije dostavljenom agenciji Beta.

Fondacija je navela da je je za vreme katastrofalnih poplava 2014. godine prikupila i materijalna sredstva, aparate za zdravstvo, lekove, opremu, nameštaj, odeću, hranu i preko lokalnih samouprava podelila ugroženim gradjanima, kao i da je u to vreme u rekordnom roku obnovila 200 i izgradila 21 novu kuću za gradjane kojima je poplava uništila krov nad glavom.

Pored svakog renoviranog ili uredjenog objekta postavljene su donatorske table na kojima su jasno istaknuti svi donatori, navela je Fondacija.

U reagovanju na pisanje lista „Alo“ gde se osporava transparentnost njenog rada, Fondacija je navela da se njen prihod menja iz godine u godinu što zavisi od odziva donatora, kao i da troškovi Fondacije ostaju uglavnom isti.

„Razlika izmedju troškova u 2014. i 2015. godini, njihovo zanemarljivo povećanje, je jednokratna, pošto smo 2015. godine iznajmili prostor, opremili ga osnovnim sredstvima i inventarom i kupili automobil za obilazak gradilišta širom Srbije“, navodi se u saopštenju.

Fondacija je saopštila da njen osnivač i predsednica Upravnog odbora Dragica Nikolić nikada nije primila bilo kakav novac od Fondacije, da u njoj nije zaposlena, da nema nikakve ugovore o obavljanju poslova i ne naplaćuje putne troškove.

U fondaciji su zaposlena samo dva lica, troškovi rada Fondacije ne prelaze jedan odsto uloženih sredstava, a sav novac se troši legalno, bez izmišljanja troškova koji bi omogućili zloupotrebu sredstava, saopšteno je.

„Nastavićemo da pomažemo deci sa posebnim potrebama, da nagradjujemo najbolju decu Srbije. Pomagaćemo socijalno ugroženim licima, izdvajaćemo za kulturu. Za porodicu Nikolić pomaganje drugima je smisao života, a mislimo da je to i dužnost predsednika Srbije“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.