Fondacija odgovorila na tvrdnje advokatice

Fondacija “Slavko Ćuruvija” saopštila je danas da je šokirana izjavom Zore Dobričanin Nikodinović, advokatice optuženih u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, da Fondaciju finansira i Fond braće Rokfeler “protiv čega ona ne može da se bori”.

U saopštenju Fondacije navodi se da je Zora Dobričanin Nikodinović na jučerašnjem sudjenju sa ubistvo Slavka Ćuruvije otvoreno sugerisala da su Fondacija i “Cenzolovka”, medij koji je Fondacija osnovala, instrumentalizovani u procesu izveštavanja o sudjenju i da pritom štite “interes neke tajne, mračne sile ‘spolja’, a ne interes javnosti u Srbiji”.

“Uveravamo advokaticu Dobričanin Nikodinović da protiv njenih klijenata ne stoje ni Cenzolovka, ni Slavko Ćuruvija fondacija, ni Rokfeleri, ni iluminati – već optužnica, svedoci i dokazni materijal u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije”, navodi se u saopštenju Fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Kako se dodaje, na juče održanom ročištu Zora Dobričanin Nikodinović je “otvoreno sugerisala da su Fondacija i Cenzolovka, medij koji je Fondacija osnovala, instrumentalizovane u procesu izveštavanja o sudjenju štiteći interes neke tajne, mračne sile spolja, a ne interes javnosti u Srbiji” i da protiv toga “ona ne može da se bori”.

Fondacija podseća i da je argument “stranih plaćenika obilato korišćen za satanizaciju kritičara režima Slobodana Miloševića upravo u vreme neposredno pre ubistva Slavka Ćuruvije i da je u dominantnoj meri i doprineo stvaranju atmosfere u kojoj je ubistvo izvršeno”.

“U skladu s tim, koliko god poštovali njeno pravo da brani svoje klijente, pozivamo je da to čini u skladu sa načelima elementarne ljudske pristojnosti”, navodi se u saopštenju i doda je da će “Cenzolovka” i Fondacija nastaviti da prate sudjenje i da informišu javnost o njemu, u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine optuženi su bivši načelnik Resora DB-a Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i bivši pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Zore Dobričanin Nikodinović brani Ratka Romića i Milana Radonjića.

(Beta)

Ostavite komentar