Fondacija zabrinuta da li će sudjenje dovesti do nalogodavaca ubistva Slavka Ćuruvije

Fondacija “Slavko Ćuruvija” izrazila je danas zabrinutost, povodom 17. godišnjice ubistva tog novinara, da li će sudjenje koje je u toku pružiti odgovor na pitanje ko su izvršioci, ali i ko su naručioci ubistva glavnog urednika i vlasnika Dnevnog telegrafa.

Fondacija “Slavko Ćuruvija” dodala je da pažljivo prati sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i sve slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara u Srbiji, a pozvala je javnost da se u tome priključi i da odlučnije i masovnije stane u odbranu novinara i medija, kad god i gde god njihova sloboda i bezbednost budu ugrožene.

“Takvih novinara je sve manje jer su pritisci na njih sve snažniji i sve uspešniji. Ako se dogodi da slobodna reč u Srbiji nestane, nestaće i šansa da Srbija ikada postane pristojno mesto za život”, navodi se u saopštenju.

Fondacija je navela da ne zna da li će ‘javna tajna’ da je Slavko Ćuruvija pao kao jedna od poslednjih žrtava monstruoznog režima Slobodana Miloševića najzad dobiti oblik neporecive sudske istine, ali da ima pravo i obavezu da zahteva otkrivanje svakog, pa i najmanjeg komadića mozaika tog zločina i pravične kazne za one koji su ga osmislili i sproveli.

Takav zahtev predstavlja kolektivni dug prema čoveku koji je svoj život ugradio u temelje slobodnog novinarstva u Srbiji, ali i prema svim hrabrim novinarima koji danas rizikuju svoje živote nastojeći da gradjane informišu o pokušajima da se nihove slobode ugroze, a društvo opljačka, za korist male grupe beskrupuloznih moćnika, ocenjeno je u saopštenju.

Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine. Za njegovo ubistvo optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

(Beta)

Ostavite komentar