Fotografi cepali svoja dela

Nekoliko desetina fotografa i fotoreportera simbolično je danas pocepalo svoje fotografije i ostavilo aparate ispred Skupštine Srbije izražavujući protest protiv novog Predloga zakona o autorskim pravima.

Kako su ocenili učesnici skupa “Stop izmenama zakona o autorskim i srodnim pravima”, novo tumačenje zakona derogira profesiju fotografa jer njihove fotografije definiše kao javno dobro, dostupno svima i svakome.

Oni su pozvali poslanike da ne usvoje predloženi zakon ističući da je prethodni akt koji je regulisao oblast autorskih prava bio dobar i da nije bilo potrebe da se menja.

Prema rečima fotografa Srdjana Ilića, predlog Zakona o autorskim pravima nije uskladjen sa pregovaračkim poglavljem 7 koje se tiče autorskih prava.

“Ovakvo tumačenje nije u skladu sa zakonima Srbije niti sa propisima EU. Koristićemo sva dozvoljena sredstva kako ovaj predlog ne bi bio usvojen u Skupštini a u slučaju da poslanici usvoje tu sramnu odluku, penale pred sudom u Strazburu plaćaće gradjani Srbije”, kazao je Ilić novinarima.

Protest fotografa i fotoreportera podržao je i poslanik Socijalističke partije Srbije Srdjan Dragojević koji je ocenio da ovaj skup prevazilazi okvire samo te profesije.

“Ovo nije pitanje samo fotografa već su ugroženi svi ljudi koji se bave umetnošću. Svi smo na istom brodu i moramo biti solidarni”, kazao je Dragojević novinarima.

Skup na platou preko puta Narodne skupštine organizovao je Centar za razvoj fotografije u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i više udruženja fotografa.

Učesnici protesta, koji je obezbedjivala policija, nosili su transparente na kojima je pisalo “Stop promeni zakona o autorskim pravima” i “Mehanički rad ili autorsko delo?”.

(Beta)

Ostavite komentar