U trendu

Fotografija iz Srbije proglašena za najlepšu na svetu

Fotografija Stopića pećine, Beogradjanina Čedomira Žarkovića, izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra na svetu u 2016. godini, uz ocenu da pored atraktivnosti ima i izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Na takmičenju u organizaciji Vikimedije, „Viki voli Zemlju“, na koje je pristiglo 270 najlepših radova iz 26 zmalja, Srbija je zauzela i 15. mesto, fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića, navodi se u saopštenju srpske Vikimedije.

Kako se dodaje u saopštenju, Žarković je naveo da je veoma iznenadjen što je baš njegova fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time sada predstavlja svoju zemlju i njene skrivene lepote.

„Na konkursu u Srbiji moja fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija, i da je ovo prvi foto-konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene“, rekao je Žarković.

U Srbiji se ovo nagradno foto-takmičenje organizuje od 2014, a ove godine oboren je rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Vikipediji, ali i za sveopštu namenu.

Konkurs je organizovala Zadužbina Vikimedija, svetsko neprofitno udruženje koje održava i upravlja Vikipedijom, najvećom svetskom onlajn enciklopedijom.

Stopića pećina nalazi se na severnoistočnoj strani planine Zlatibor, izmedju sela Rožanstva i Trnave.

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, koji pripada selu Rožanstvu. To je rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Sastoji se od tri speleološka i hidrološka horizonta: periodično poplavljeni, rečni horizont i najmladji horizont pukotina.

Prve pisane podatke o njoj ostavio je Radosav Vasović, 1901. godine u Zapisniku Srpskog geološkog društva, a prva speleološka istraživanja obavio je Jovan Cvijić 1909. i 1913. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.