U trendu

Fotografija ostaje autorsko delo

Poslanici Skupštine Srbije danas nisu usvojili predlog „autentičnog tumačenja“ Zakona o autorskim i srodnim pravima kojim je trebalo da bude  uveden termin „rutinski izradjene fotografije“, koja se ne smatra autorskim delom.   

Fotografska udruženja protestovala su zbog ovakvog rešenja, a bile su najavljene i žalbe medjunarodnim institucijama ukoliko ono bude usvojeno.

Autentično tumačenje zvanično je predložila poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković, a za njega danas nije glasao nijedan poslanik.

U predloženom aktu stajalo je da se „kao autorsko delo ne može smatrati i ne može uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izradjena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora“.

Povodom predloga autentičnog tumačenja koje je zvanično predložila poslanica njegove stranke Dušica Stojković, oglasio se premijer Aleksandar Vučić koji je izjavio da će se rešiti problem tako da se pomogne fotoreporterima.Poslanici danas nisu usvojili ni Autentično tumačenje pojedinih članova Zakona o elektronskim medijima kojima je bio predvidjen i način na koji se bira član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

To tumačenje podržalo je danas samo 17 poslanika.

„Organizacije, odnosno udruženja, čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece na sastanku koji organizuje nadležna služba Narodne Skupštine pokušavaju da dogovorom utvrde konačan predlog dva kandidata za člana Saveta“, navedeno je u tumačenju koje danas nije dobilo podršku.

Dodaje se da „ukoliko ne postignu dogovor saglasnošću, konačan predlog zajedničkog kandidata utvrdjuje se glasanjem tako što predstavnik svake organizacije glasa za jednog kandidata i na osnovu tako sprovedenog glasanja utvrdjuje se konačan predlog dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.