U trendu

Frljićev performans o ratu izazvao protest i intervenciju policije u Rijeci

Pre i tokom sinočnjeg performansa „Drugi rat“ Olivera Frljića u Hrvatskon nacionalnom kazalištu u Rijeci protestovali su članovi boračkih udruženja, navijačke grupe Armada koji su pevali rodoljubive pesme i upućivali pogrde Frljiću i gradonačelniku Vojku Obersnel, prenosi danas Hina.

Performans koji je sinoć priređen, u kome govore žene proterane iz svojih domova tokom rata devedesetih godina izazvao je proteste i okupljanje pred zgradom pozorišta zbog čega je morala intervenisati policija.

Prije početka peformansa, deo boračkih udruženja održao je protesni skup na Mostu hrvatskih branitelja, izražavajući nezadovoljstvo organizovanjem „Drugog rata“, uz ocenu da je reč o provokaciji jer se održava na dan obeležavanja 20. godišnjice „Oluje“.

Oko 300 okupljenih, među kojima su bili i članovi navijačke grupe Armada, prošli su centrom grada pevajući rodoljubive pesme i pogrdne napeve upućene Frljiću i gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Oni su se zadržali i pred zgradom gradske uprave, a tokom predstave okupili su se pred zgradom pozorišta. Novinari i gledaoci su na izlasku zaustavljeni na dvadeset minuta zbog bezbednosti. Tokom izlaska iz zgrade štitio ih je kordon policajaca, dok su okupljeni skandirali pogrde.

Svoja sećanja na ratne dane, na godišnjicu Oluje, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća u saradnji sa „Documentom“ i upravnikom riječkog pozorišta Oliverom Frljićem ispričalo pet žena različitih nacionalnosti.

Organizator je, kako je navedeno, performansom želeo da otvori javnu debatu o položaju žena u ratu.

Najavni tekst o performansu jedan medij opremio je naslovom ‘U Rijeci spremaju ‘kontra Oluju'“ zbog čega se Frljić žalio Hrvatskom novinarskom društvu, navodeći kako je „reč o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene“ i da je performans zamišljen kao afirmacija kulture mira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.