U trendu

Funkcionerka opštine Voždovac: Danas svako ima kameru i snima

Šefica Odseka za informisanje opštine Voždovac Marina Ralević upitala je večeras, posle navoda televizije N1 da je prilikom otvaranja ambulante u beogradskom naselju Prnjavor snimala i pratila novinare tog medija, „zašto je problem snimati ljude koji čine isto“.

Ona je u saopštenju objavljenom na internet stranici opštine Voždovac kazala da je tokom dogadjaja u Prnjavoru primetila ljude koji su kako je navela, bili neprijatni prema gradjanima.

„Nisam znala o kome je reč, niti da su u pitanju novinari, a još manje koje medijske kuće, pošto danas svako ima kameru i snima. Niti sam krila gde radim, niti sam imala zlu nameru, već želju da u nekom momentu postavim pitanje ko ima pravo tako da se ophodi prema gradjanima i da vidim o kome je reč“, rekla je Marina Ralević.

Navodeći da po zakonima Srbije nije zabranjeno snimanje na javnim skupovima, funkcionerka opštine Voždovac je kazala i da se novinari „isto bave javnim poslom, te je i njihovo delovanje podložno kritici javnosti“.

„Čega se navedena novinarka plaši ako joj kao javnoj ličnosti smeta snimanje. Ako se javne ličnosti snimaju, ako imamo pravo da snimimo poštara, lekara, zašto je problem snimati ljude koji čine isto? Pogotovo što se radi o televiziji velike popularnosti u Srbiji, čiji su novinari mega zvezde, te sam sigurna da svakoj televiziji takvog renomea prija kada ih gradjani prepoznaju i kada promovišu njihov rad“, navela je Marina Ralević.

Televizija N1 ranije danas je zvanično zatražila odgovor opštine Voždovac da li je ta medijska kuća pod video-nadzorom opštinskih vlasti, zbog čega ih zaposleni u toj opštini snimaju dok su na radnom zadatku i ko je osoba koja je to danas radila.

Regaovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je ocenilo da novinari u Srbiji „odavno nisu samo mete fizičkih i verbalnih napada ili pretnji“, kao i da je „nadzor nad izveštavanjem“ takodje pritisak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.