U trendu

Gajčić: Sistem javnih bicikala u BG je fantastična ideja

BEOGRAD – Odluka Skupštine grada Beograda o postavljanju sistema javnih bicikala je dobra i u velikoj meri će doprineti razvoju biciklizma u glavnom gradu, izjavio je generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije Saša Gajčić.
Reč je odluci koja je ranije danas usvojena na sednici Skupštine grada Beograda, a koja podrazumeva postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala, po ugledu na druge evropske prestonice.
Tako će sugrađani moći na jednom mestu da iznajme bicikl, a zatim da ga ostave na nekoj drugoj stanici.
„Ova odluka će u velikoj meri doprineti razvoju biciklizma u Beogradu“, rekao je Gajčić za Tanjug i podsetio da se bicikl kao prevozno sredstvo uveliko koristi u celoj Evropi, posebno u zemljama kao što su Danska, Norveška, Holandija.
Naglasio je da je ova odluka u velikom interesu za grad Beograd, prvenstveno zbog smanjenja zagrađenja i brige o životnoj sredini, ali i zbog poboljšanja zdravlja sugrađana.
„U svakom smislu, ova ideja je fantastična i dobro je da se tako nešto dešava i u Beogradu“, dodao je Gajčić.
Bicikl u Beogradu koristi oko jedan odsto sugrađana, a želja nadležnih je da ga u narednih nekoliko godina koristi pet odsto.
Osnovni cilj ove odluke je rastrećenje saobraćaja i prilagođavanje bicikala vidovima gradskog prevoza sa posebnim naglaskom na ocuvanje životne sredine i promovisanje zelene hijerarhije učesnika u saobraćaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar