U trendu

Gak: Besplatnim vrtićima BGD pokazuje koliko je odgovoran

BEOGRAD – Protekle godine je u beogradskim vrticima besplatno boravilo 5.839 dece, za šta je Grad Beograd izdvojio oko 1,9 milijardi dinara, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

„To je oko 320 dece više u odnosu na godinu ranije i nastavićemo dalje sa politikom snažnije podrške onima kojima je pomoć potrebna“, rekao je Gak u Skupštini Grada Beograda.

On je, obrazlažući Odluku o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji Grada Beograda, rekao da je cilj da se omogući besplatan boravak u vrtićima i deci koja ovo pravo nisu ostvarila iz budžeta Srbije.

Odluka, prema rečima Gaka, omogućava besplatan boravak u vrtiću svakom trećem i narednom detetu u porodici, kao i deci bez roditeljskog staranja u starateljskim i hraniteljskim porodicama koje ne ispunjavaju uslove za dečji dodatak, te deci sa smetnjama u razvoju, deci sa invaliditetom, i sve to nezavisno od materijalnog položaja roditelja.

Ove kategorije dece imaće pravo i na besplatan odmor i rekreaciju jednom godišnje u organizaciji predškolske ustanove u kojoj borave, a u ustanovama Centra dečjih letovališta i odmarališta.

Odlukom su, poručio je Gak, prvi put obuhvaćena i deca koja borave u sigurnim kućama u Beogradu, dok će deca iz materijalno ugroženih porodica plaćati umanjenu cenu vrtića za 50 odsto.

„Ne postoji bolji način od ovoga da Grad pokaže kako se vodi odgovorna socijalna politika“, ocenio je Gak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.