U trendu

Gašenje medija koji ne budu privatizovani

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da će za medije u državnom vlasništvu koji do sutra predaju potrebnu dokumentaciju biti započet proces privatizacije, koji će se završiti u naredna četiri meseca, a da će ostali biti ugašeni.

„Postupite po zakonu. U suprotnom postajete saučesnici gašenja medija“, rekao je Tasovac u Beogradu na skupu „Privatizacija medija“.

On je istakao da je očigledno da u Srbiji nema mesta da 1.400 medija, kao i da je očigledno da mediji pod pritiscima krize idu u tabloidizaciju i senzacionalizam.

„Mesecima dobijamo prigovore o ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji, a istovremeno se mediji grčevito bore za budžet i državu“, rekao je Tasovac i dodao da je privatizacija mogla da bude završena u predviđenom roku, ali da se to nije dogodilo jer su mnogi u medijima i institucijama verovali u čuda.

Tasovac je istakao da Vlada neće odustati o privatizacije medija i da će se država povući iz medija, kao i da se zakon mora poštovati.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je kazao da ima obećanja da će do sutra biti dostavljena dokumentacija za privatizaciju 34 od 73 medija u javnom vlasništvu i da će pozivi za njihovu prodaju biti objavljeni do kraja juna.

On je dodao da je kompletnu privatizacionu dokumentaciju do sada dostavilo 14 medija.

„Agencija je bila u situaciji da moli medije da dostave dokumentaciju jer je većina mislila da nikada neće doći do privatizacije“, rekao Šubara.

Prodaja medija, kako je kazao, obavljaće se javnim nadmetanjem.

Državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Saša Mirković je potvrdio da se obavljaju konsultacije o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, ali je dodao da o tome ne može  da govori.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala obustavlja i njihov kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade.

U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar