U trendu

Gašić: Rušenje zgrade Generalštaba počeće u septembru

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da očekuje da će do kraja nedelje biti završeno kompletno uređenje prostora zgrade Generalštaba, koju je 1999. bombardovao NATO, a da će rušenje početi u septembru.

Gašić je rekao da će do kraja meseca biti završen tenderski postupak, da se došlo do rešenja kako da se sruši deo po deo te zgrade, a da deo i ostane i da je na inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića počelo sređivanje zelenih površina.

Ministar odbrane je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ukazao na uzlazni trend u namenskoj industriji i izvozu naoružanja i da se u toj oblasti očekuje ove godine blizu 700 miliona dolara izvoza.

Gašić je ocenio da bi ulaganjem namenska industrija mogla da bude regenerator ili industrijski zamajac reindustrijalizacije Srbije.

Ministar odbrane je ukazao da je do 2012. godine u prodavanju imovine i viškova naoružanja i vojne opreme bilo tendera koji su bili montirani određenim firmama, odnosno samo jednoj firmi po vrlo niskim cenama.

Na pitanje o odluci da plate u mirovnim misijama UN budu smanjene, Gašić je ukazao da se u mirovne misije ide dobrovoljno, da procenat rizika u tim misijama određuju UN i da koeficijent koji se daje na plate određuju UN.

„To su jako teški poslovi, ali njihove plate tamo nisu ni male“, ocenio je ministar odbrane.

Gašić je ukazao da je u periodu do 2012. godine za 12 godina Srbija imala samo 300 mirovnjaka, a da je za protekle tri godine 2.000 srpskih mirovnjaka bilo širom sveta.

Ministar odbrane je podsetio da je Vojska Srbije 2006. godine napravila master plan u kojem je sve svoje objekte koji nisu perspektivni oglasila i stavila na prodaju i da je od velikog broja tih objekata samo 78 prodato do 2012. godine.

Gašić je dodao da je ove godine u toj oblasti učinjen značajan napor i da je cilj da se lokalnim samoupravama ponudi što više tih objekata, koji, inače, puno koštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar