U trendu

Gašić u sukobu interesa kao gradonačelnik

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je, kao gradonačelnik Kruševca, zaključio ugovore s firmama u vlasništvu njegove supruge i sina.

„Doneto je prvostepeno rešenje, ministar ima pravo žalbe Odboru Agencije u roku od 15 dana od prijema. Dakle, rešenje još uvek nije konačno“, rekla je agenciji Beta direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

U rešenju se navodi da je Gašić kao gradonačelnik Kruševca 2013. i 2014. godine zaključio dva ugovora sa firmom „ADD Production“, u vlasništvu njegove žene Irene Gašić, i dva sa preduzećem „BNZ Higijenic“, čiji je suvlasnik njegov sin Vladan.

Tadašnji gradonačelnik nije obavestio Skupštinu grada Kruševca i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, čime je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, pa mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona, dodaje se u rešenju.

Ugovorima sa kompanijom „ADD Production“ od 30. januara 2013. i 2. februara 2014, u koje je Agencija imala uvid, propisano je da se tom preduzeću plaća 100.000, odnosno 150.000 dinara mesečno za uslugu obaveštavanja javnosti o radu gradskog rukovodstva.

„BNZ Higijenic“ dobio je 720.000 dinara za uslugu „elektronskog informisanja na LED ekranu za potrebe Gradske uprave“ prema ugovoru od 26. februara 2013. godine, a ugovorom od 3. marta 2014. propisano je da grad Kruševac toj firmi plaća 100.000 dinara mesečno za usluge u oblasti informisanja i emitovanja programa.

Takođe, „ADD Production“ je iz budžeta grada dobila 3.980.000 dinara subvencija od 2012. do 2014. godine, kada je na čelu Kruševca bio Bratislav Gašić, a kompanija njegovog sina dobila je u istom periodu 1.640.000 dinara, od čega više od milion samo u 2014. godini.

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, sadašnji ministar odbrane je pred Agencijom osporio navode o povredi zakona, tvrdeći da su oni „potpuno neosnovani i netačni“. On je naveo da je Gradsku upravu obavestio o činjenici da je osnivač firme „ADD Production“ njegova supruga, te da je tražio mišljenje o postojanju pravnih smetnji za zaključivanje ugovora, i da mu je odgovoreno da to ne može imati nikakve štetne posledice po Grad.

Agencija je, međutim, uvidom u dopise Skupštine grada utvrdila da Gašić nije jasno obavestio lokalni parlament o sumnji u postojanje sukoba interesa, već da je gradska skupština sa zaključenjem spornih ugovora mogla da se upozna jedino kroz završne račune za 2013. i 2014. godinu, u kojima se ne navodi da su supruga i sin gradonačelnika vlasnik, odnosno suvlasnik kompanija sa kojima su sklopljeni ugovori.

Kako je danas objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Bratislava Gašića na osnovu istraživanja BIRN-a i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) iz maja 2015, prema kojem je tadašnji gradonačelnik sa reklamnim agencijama koje su u vlasništvu članova njegove porodice potpisivao ugovore o saradnji.

Te nalaze Gašić je negirao, rekavši u izjavi za BIRN da „ne može da se odrekne svoje familije“. Premijer Aleksandar Vučić je tim povodom zaključio da se radi o „ozbiljnim optužbama“ i da je važno da budu ispitane, „a ako se utvrdi da su istinite, snosiće odgovornost“, podseća BIRN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.