U trendu

Gašić: Vojska Srbije spremna za sve bezbednosne izazove

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da su rezulteti posete Rusiji veoma dobri i da će u naredna dva meseca značajna sredstva biti uložena u razvoj domaćih fabrika namenske industrije, čime će se doći do modernije opreme i naoružanja.

Gašić je izjavio za RTS da će Srbija pre svega, svojim potencijalom, svojim kapacitetima poboljšati i unaprediti odbrambenu sposobnost zemlje i da je želja da se značajnijim ulaganjima u narednom periodu podigne operativna i funkcionalna sposobnost.

Ministar odbrane je rekao da je fokus posete Rusiji pre svega bio na ekonomskim temama i da je premijer Aleksandar Vučić razgovarao sa „Kamazom“ i ostalim fabrikama koje značajno mogu da pomognu Srbiji u povećanju kapaciteta i proizvodnje u našoj namenskoj industriji.

Srbija želi da preko svoje namenske industrije poboljša i poveća kapacitete da tehnološki podigne taj razvoj u sedam fabrika namenske industrije na mnogo viši nivo i time prati svetske trendove, istakao je Gašić.

Gašić je rekao da su Srbiji „Kamazovi“ kamioni potrebni pre svega zbog proizvodnje haubica „nor“ zato što na trećim tržištima u ovom trenutku nastupa veoma dobro sa njima i jer „Kamaz“ proizvodi šasije za proizvodnju „nor“.

„Nama je želja da u narednom periodu, pre svega sa našim kapacitetima u našim fabrikama namenske industrije, poboljšamo, povećamo kapacitet, zaposlimo, naravno, ono što je nama jako bitno, građane Srbije u tim fabrikama, a u proteklih godinu dana smo samo u fabrikama namenske industrije zaposlili preko 1.000 novih ljudi“, rekao je Gašić.

Gašić je najavio dolazak velikog broja eksperata u Srbiju, u fabrike namenske industrije i da će se razgovarati o tome šta je potrebno da bi Srbija imala duplo bolje i veće kapacitete.

On je podsetio da su u 2013. 2014. i 2015. godini značajna sredstva uložena u fabrike namenske industrije, da su fabrike i same izdvojile značajna sredstva, tako da „Milan Blagojević“ Lučani, završava novi pogon za duplo veću proizvodnju i da je značajna investicija i u „Prvoj iskri“ Barič.

Ministar odbrane je rekao da se nada da će do početka decembra biti postavljen kamen temeljac za fabriku streljačke municije.

Odgovarajući na pitanje o reagovanju u Hrvatskoj na posetu delegacije Srbije Rusiji i da Hrvatska koja to vidi kao trku u naoružanju, Gašić je naglasio da građani Srbije mogu da budu bezbrižni i da su Vlada, država i Vojska spremni za sve bezbednosne izazove.

Gašić je podsetio da više od 50 godina nije ulagano u remontne zavode Vojske Srbije i da je cilj da se i u njih ulože značajnija sredstva i podignu njihovi kapaciteti, „da možemo da vršimo remont od 50 do 100 helikoptera na godišnjem nivou“.

Ministarstvo odbrane sprema spisak više od 1.300 mladih inženjera, mašinskih inženjera, hemičara, fizičara koji će biti pozvani početkom decembra na veliki sastanak da bi im bio ponuđen posao u fabrikama namenske industrije širom Srbije.

„Do kraja ove godine uložićemo značajna sredstva u poboljšanje kapaciteta. Time ćemo i naš remontni zavod Moma Stanojlović“ da podignemo sigurno tehnološki na mnogo viši nivo“, najavio je Gašić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar