najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Gecaj: Dačić je bio deo režima koji je zapalio 200 džamija, njegova izjava je kriminalna

Zamenik ministra lokalne uprave u Vladi Kosova Bajram Gecaj ocenio je izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića kojom prijem Kosova u Unesko poredi sa učlanjenjem Islamske države u tu organizaciju kao kriminalnu i naveo da je Dačić bio deo režima koji je organizovano zapalio 200 džamija i drugih verskih objekata na Kosovu.

„Izjava ministra spoljnih poslova Srbije Srbije Ivice Dačića još jednom dokazuje da ni Dačić niti srpska politika nisu u stanju da se konačno otcepe od kriminalne prošlosti države Srbije. Dačić je bio deo režima Srbije u vreme kada je taj režim organizovano zapalio 200 džamija i druge verske objekte na Kosovu, zatvorio škole i fakultete na albanskom jeziku, ukrao bogatstvo kulturnog nasleđa“, kazao je Gecaj, a prenosi portal koha.net.

On je ocenio da takva izjava Dačića „još više otežava poboljšanje međudržavnih odnosa Kosova i Srbije“.

„I sada, upravo on pokušava da izjednači takav zločin državnih organa, organizovan i planiran, s trenutnim nezadovoljstvom nekih ljudi na Kosovu, nezadovoljstvo koje  institucije Kosova ne samo da nisu organizovale več su učinile sve što je bilo moguće da preduprede i na kraju da je okončaju“, kazao je Gecaj.

Dačić je naveo da bi prijem Kosova u Unesko bio apsurdan isto kao i kada bi neko predložio da Islamska država postane članica Uneska.

„Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu – Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesko. U čemu je razlika“, naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike