U trendu

Glasanje na izborima u DS teče bez problema

Članovi Demokratske strankedanas na prvim neposrednim stranačkim izborima biraju predsednika i potpredsednike, a tok glasanja, koje je počelo u 10.00 širom Srbije, protiče bez problema.

„Glasanje u opštinskim odborima protiče bez problema, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni u centrali stranke u Beogradu izmedju 22.00 i 23.00“, rekao je agenciji Beta predsednik Centralne izborne komisije DS-a Dušan Dinčić.

Kandidati za predsednika stranke su Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Zoran Lutovac i Srboljub Antić.

Za pet potpredsedničkih mesta bori se 12 kandidata: Gordana Čomić, Nataša Vučković, Tamara Tripić, Miloš Džajić, Nada Kolundžija, Nadja Higl, Dragoslav Šumarac, Igor Salak, Dragan Domazet, Bogdan Tatić, Jovan Marković i Branislav Lečić.

Pravo glasa ima 18.300 birača koji su popunili registracioni obrazac, uplatili članarinu i nisu prešli u neku drugu stranku.

Glasa se na oko 130 biračkih mesta, od 10.00 do 20.00 časova, a pored preliminarnih rezultata za predsednika stranke, tokom večeri bi mogli da budu poznati i, takodje nezvanični, rezultati glasanja za potredsednike stranke.

Zvanični rezultati se mogu očekivati bar dva dana nakon izbora, odnosno dok se ne prikupe zapisnici sa svih biračkih mesta.

Ako niko od predsedničkih kandidata ne bude u prvom krugu izbora osvojio više od 50 odsto glasova, posle dve sedmice biće održan drugi krug izbora u kome će učestvovati dva kandidata koja su osvojila najviše glasova.

Dan u kome se izbori održavaju ima simbolično značenje, jer je 24. septembra pre 16 godina na predsedničkim izborima kandidat DOS-a Vojislav Koštunica pobedio tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.