U trendu

Glavni zadatak da se u regionu ne ponove devedesete

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je da prioritet u politici njegove zemlje prema Srbiji i regionu ostaje zadatak da se dešavanja iz devdesetih ne ponove.

„Prioriteti britanske vlade su bezbednost, stabilnost i prosperitet, a to znači snažnu podršku procesu reformi i njihove primene, kao i podršku demokratskim vrednostima i modernizaciji društva – pravu podršku pravim reformama“, rekao je Kif u intervjuu novom Nedeljniku.

Na pitanje kako će Bregzit uticati na ponašanje Britanije u EU, Kif je odgovorio da „Bregzit znači Bregzit“ i da je „zadatak nove britanske vlade da od tog procesa za Britaniju napravi uspeh“.

„Dok ne dodje do toga, mi ispunjavamo sve svoje obaveze u EU, ali i zadržavamo sva svoja prava“, dodao je.

Na pitanje da li je moguće da Srbija balansira u spoljnoj politici izmedju Rusije i EU ili će obe strane tražiti jasnije opredeljenje, Kif je kazao da „kroz proces pridruživanja svaka zemlja treba da uskladi svoju spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa politikom Unije“.

On je dodao da „sve države članice razumeju da Srbija ima specifične odnose sa Rusijom“ ali i naglasio da „ipak, ne smemo zanemariti opasnost koju po zajedničku bezbednost predstavlja ponašanje Rusije u Ukrajini“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.