Godišnje okupljanje članova Mense u Beogradu

BEOGRAD – Beograd će naredne nedelje biti mesto najvećeg godišnjeg evropskog okupljanja članova Mense kojem će prisustvovati više od 500 članova te organizacije iz 38 zemalja.

Kako je saošteno iz Mense, osim članova iz Evrope učesnici dolaze i iz Japana, Hong Konga, Čilea, SAD, Singapura, Novog Zelanda, Australije, Kanade, Južnoafričke Republike.

Očekuje se i dolazak predstavnika najviših tela svetske Mense, organizacije koja okuplja osobe sa koeficijentom inteligencije (IQ) višim od 148 i čija je misija da usmeri korišćenje inteligencije na dobrobit društva u celini.

Organizacija EMAG-a (European Mensas annual gathering) je velika čast za Mensu Srbije i veliki izazov, posebno kada se zna da su prethodni domaćini bili Barselona, Berlin i Pariz, a da će naredni skup organizovati Mensa Belgije.

Oko 500 učesnika EMAG-a sa svih kontinenata, kako se navodi, jedva čekaju da upoznaju narod iz kojeg je potekao čovek koji je promenio svet podarivši mu svetlost i upravo zato najveće interesovanje među njima vlada za Muzej Nikole Tesle.

Velika zainteresovanost postoji i za Centar za posetioce Narodne banke Srbije, gde se čuva zbirka novca iz svih epoha kao svedočanstvo o burnoj istoriji i raznovrsnim uticajima na području Balkana, ali i za Veliko ratno ostrvo, poznato širom Evrope, kao izuzetno retko gnezdište evropskog orla belorepana čiji je broj na celom kontinentu spao ispod 90.

Učesnici EMAG -a će nakon završetka zvaničnog dela skupa imati priliku da kroz prostor i epohe upoznaju Srbiju od Palića do Đavolje varoši, od Viminacijuma do Ravanice.

Uoči ovog skupa, koji će početi prijemom u sredu u Starom dvoru, biće održana i velika naučna konferencija „Darovitost obrazovanje i razvoj“ u organizaciji Mense Srbije, uz učeće oko 100 predavača iz 16 zemalja. Taj naučni skup održava se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstva za rad.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike