najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Govor predsednika opštine dokaz ksenofobije

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih oštro je osudila danas izjavu predsednika opštine Kanjiža Mihalja Bimba, koji je kazao da je zadovoljan što je lokalna samouprava nabavila autobus, kako se deca ne bi vozila u škole zajedno sa izbeglicama i migrantima.

Aniko Muškinja Hajnrih je za agenciju Beta ocenila da je takav govor dokaz ksenofobije, koja se graniči sa rasizmom.

„Njom i sličnim izjavama, koje slušamo poslednjih meseci, pa i duže, podstiče se netrpeljivost prema izbeglicama i svaka takva izjava Bimba zaslužuje osudu“, rekla je pokrajinska ombudsmanka.

Ona je istakla da u teškim vremenima, u kojima svi žive, takav govor raspiruje negativno raspoloženje prema izbeglicama.

„Činjenica je da strani državljani sa aspekta slobode kretanja imaju ista prava kao i građani Srbije, što uključuje i pravo da koriste sredstva javnog prevoza, a na preduzećima je da se organizuju i obezbede dovoljan broj vozila“, navela je Aniko Muškinja Hajnrih.

Ona je dodala i da izbeglice, kao i svi građani, plaćaju uslugu prevoza i ne voze se besplatno.

„Nedopustivo je uskraćivanje prava građanima da koriste javni prevoz“, poručila je pokrajinska ombudsmanka.

Ona je istakla i da Srbija malo šta može da promeni u nastaloj situaciji, koju je ocenila teškom i posledicom više sile.

„Moramo da prihvatimo stanje, prilagodimo se i pružimo od sebe sve što možemo“, kazala je Aniko Muškinja Hajnrih.

I Centar građanskih vrednosti iz Subotice osudio je juče izjavu predsednika opštine Kanjiža. Subotički aktivisti su pozvali državne organe da svim dozvoljenim sredstvima spreče sprovođenje njegove opake namere, a da protiv organizatora preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike