Građani nadziru graditelje Beograda na vodi

Građani nezadovoljni zbog zatvaranja pešačko-biciklističke staze uz reku Savu tokom celog leta zbog izgradnje “ogledne Promenade” planiranog naselja “Beograd na vodi”, od danas nadziru graditelje koji su im obećali da će napraviti prolaz oko gradilišta.

Predstavnici Gradske uprave Beograda, Uprave saobraćajne policije i predstavnika kompanije “Eagle Hills” obećali su u petak da će napraviti prolaz za pešake i bicikliste za deset dana, a građani zahtevaju da radovi počnu u roku od tri dana, inače će ponovo protestovati.

Drugi dan uzastopno, u petak popodne je na prekinutom delu staze Dorćol-Ada Ciganlija protestovalo 150 biciklista, pod nadzorom privatnog obezbeđenja građevinske firme i u prisustvu policije.

Udruženje “Ulice za bicikliste” je saopštilo da “biciklisti pozdravljaju izjavu gradonačelnika Siniše Malog da razume problem, kao i volju gradskih vlasti da problem reše”, ali ih podsećaju da je bilo dovoljno vremena da to učine mnogo ranije, te bi sada trebalo ubrzati i proceduru za to, i radove na uređenju privremenog prolaza oko gradilišta.

Tokom protesta je u petak legitimisan jedan od aktivista koji je preko megafona o tome obavestio građane.

Ukazano je i na to da se Sekretarijat za inspekcijske poslove još nije oglasio o pitanju građevinskih dozvola za izgradnju “ogledne Promenade”.

Zbog nepostojanja propisanih građevinskih tabli na gradilištu, u sredu je intervenisala Komunalna policija, ali takve table nisu postavljene.

U saopštenju “Ulice za bicikliste” ukazuju da “u ovakvoj situaciji kada građani zatiču praktično nelegalno gradilište i zbog toga spontano protestuju, bilo kakvo prijavljivanje skupa… obesmišljava ideju protesta, pogotovo ako nadležne institucije ne reaguju”.

(Beta)

Ostavite komentar