U trendu

Građani nezadovoljni radom parlamenta

Dve trećine građana Srbije nije zainteresovano za politiku, dok nezadovoljstvo radom vlade konstantno raste i sada iznosi 48 odsto nezadovoljnih, pokazuju rezutati istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2015“ koje je predstavljeno u Medija centru u Beogradu.

Direktorka Centra Vukosava Crnjanski rekla je da rezultati pokazuju na blagi porast zainteresovanosti građana za politiku u odnosu na prethodne dve godine, ali je istakla da je dalje nezainteresovanost velika, čak kod dve trećine ispitanika.

„To otvara pitanje o kvalitetu demokratskih procesa u zemlji te je neophodno odgovoriti kako da uključimo što više građana u politiku“, rekla je Crnjanski.

Čak 78 odsto građana ocenilo je da nije dobro informisano o politici u Srbiji, o Skupštini Srbije, o ulozi samih poslanika, o republičkoj vladi, o lokalnoj samoupravi, o sistemu uređenja vlasti i o Vladi AP Vojvodine.

Istraživanje je pokazalo da veoma mali procenat građana veruje da Skupština Srbije radi na opšte dobro građana, a nezadovoljstvo radom skupštine konstantno raste.

Njih 48 odsto je nezadovoljno radom parlamenta, a samo 18 odsto je zadovoljno.

Istraživanje je pokazalo i da nezadovoljvo radom vlade konstantno raste – nezadovoljnih je 43 odsto, a zadovoljnih 26 odsto.

Većina građana ne veruje da političari govore istinu – njih 68 odsto smatra da ne govore istinu, a samo osam odsto smatra da govore.

Ispitanih 17 odsto veruje da svojim angažovanjem mogu da menjaju stvari u svojoj lokalnoj zajednici, a njih deset odsto smatra da mogu svojim angažovanjem da menjaju stvari kojima nisu zadovoljni u državi u celini.

Istraživanje je pokazalo i da veliki broj građana ne zna šta su nezavisne institucije i čime se bave.   

Istraživanje je rađeno povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije, a sprovela ga je agencija Ipsos stratedžik marketing od 18. do 23. jula na uzorku od 1.014 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.