najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gradjanima koji ne moraju da plaćaju taksu novac će biti vraćen

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je danas da će gradjanima koji su sa računom za struju platili i taksu za RTS i Radio-televiziju Vojvodine (RTV) u iznosu od 150 dinara, a imaju pravo da je ne plaćaju, novac biti vraćen.

Zakonom o javnim servisima, čija primena je počela 1. januara, predvidjeno je da plaćanja takse može bude oslobodjena osoba koja živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ako je: osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja ili ako joj je priznato pravo na dodatak za tudju negu i pomoć, slepe ili gluve osobe, korisnici novčane socijalne pomoći, penzioneri sa minimalnom penzijom, kao i korisnici više merila električne energije u stambenom ili poslovnom prostoru koji se ne koristi.

Pravo na oslobadjanje obaveze plaćanja takse imaju i ustanove iz oblasti socijalne zaštite, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva.

“Ono što gradjani treba da znaju jeste i to da ako su sada dobili zaduženje, a ispunjavaju uslove za oslobadjanje, novac će im biti vraćen. Mi imamo sklopljen ugovor sa EPS snabdevanjem da ukoliko dodje do nekih spornih slučajeva imamo pravo retroaktivnog refundiranja. Prema tome, sve ono što su platili, ako su platili iznos za to, biće im vraćeno kroz iznos za električnu energiju na sledećim računima”, kazao je direktor Poslovnog inženjeringa RTS Žarko Palija.

RTS očekuje će se sve nejasnoće koje su se desile zbog nepreciznosti u bazi završiti s martovskim računom, rekao je Palija.

On je objasnio da ako je neko dobio na računu iznos takse za lift, a nije u kategoriji zajedničke potrošnje, može da se oslobodi te obaveze, tako što će podneti zahtev, javiće se službi Poslovnog inženjeringa u Košutnjaku i dokazaće kopijom računa da je reč o objektu koji po zakonu o Javni medijskim servisima ne ulazi u fakturisanje.

Zahtev za oslobadjanje plaćanja takse podnosi se RTS-u, a obrazac je na njihovoj internet stranici. Od dokumentacije, potrebno je dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se pokazuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobadja plaćanja takse. Zahtev može da se podnese lično – na šalterima RTS-a na Košutnjaku, elektronskim putem na mejl taksajms@rts.rs ili poštom na adresu: RTS, Kneza Višeslava 88, Beograd.

(Beta)

2 komentara
  1. batamrca

    Zašto izmišljate, ne netreba ni plaćati, samo bacamo pare na nesposobnjakoviće i parazite.

  2. Maki

    Nema pornića, nema 150 dindži!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike