U trendu

Gradonačelnici Beograda i Banjaluke o saradnji dva grada

BEOGRAD – Gradonačelnici Beograda i Banjaluke, Zoran Radojičić i Igor Radojičić, danas u srpskoj prestonici razgovarali o nastavku saradnje i razmenili iskustva dva grada u različitim oblastima.

“Govorili smo o projektima koji se trenutno planiraju ili rade u Beogradu, o inicijativama i tome kako da unapredimo rad i našu saradnju”, rekao je Zoran Radojičić.

Podsetio je da Beograd i Banjaluka već dugo sarađuju i gaje prijateljske odnose, te dodao da današnji sastanak vidi kao početak dalje, plodotvorne saradnje ova dva grada, koja su vrlo blisko povezana u svakom pogledu.

U tom smislu, na sastanku je bilo reči i o predstojećim Kočićevim danima, kulturnoj manifestaciji koju će, kako je rekao, zajedno realizovati.

“Dogovorali smo se i zajedničkim susretima, ali i o problemima koji su nam zajednički i načinima za njihovo rešavanje”, rekao je prvi čovek Beograda.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, konstatujući kroz osmeh da su “dva Radojičića na čelu dve srpske prestonice”, istakao je da su oba grada u fazama razvoja.

Naveo je da se Banjaluka nalazi u uzletu, a da je ove godine izdvojeno 30 miliona konvertibilnih maraka za ulaganja u javnom sektoru, u putnu i komunalnu infrastrukturu, objekte kulture…

Igor Radojičić je rekao da Banjaluka priprema strategiju razvoja grada i prvi akcioni plan zelenog grada, pa je dobrodošla razmena iskustva sa kolegom iz Beograda, jer se oba grada susreću sa sličnim problemima u oblasti životne sredine.

Dodao je da je Banjaluka kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a da je u tom gradu kulturna razmena sa Beogradom i Srbijom bila važna.

Igor Radojičić je podvukao da će Banjaluka pratiti nekoliko projekata koji su u toku u Beogradu, kao što je pratila i iskustva srpske prestonice u vezi sa uvođenjem elektronskih građevisnkih dozvola.

“Banjaluka je uvela jedno šaltersko izdavanje građevinskih dozvola, ali ne još u elektronskoj formi. Očekujemo da krajem godine uđemo u pilot projekat koji će biti manje-više sličan ili gotovo identičan onome što je Beograd počeo da radi”, rekao je Radojičić.

Kazao je da je gradonačelnika Beograda pozvao da poseti Banjaluku, te da svaki dolazak ljudi iz Beograda ili najviših zvaničnika iz Srbije u Banjaluku, daje doprinos razvoju međusobne saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.