U trendu

Gradska vlast da usvoji preporuku ombudsmana

Liberalno demokratska partija, Komitet pravnika za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava apelovali su danas da vlast u  Beogradu usvoji preporuku zaštitnika gradjana Saše Jankovića o razrešenju načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

„Svaka vlast, pa i ova beogradska, pre svega je odgovorna pred gradjanima za svoj rad, a nepoštovanje institucija kao što je zaštitnik gradjana se može shvatiti jedino i isključivo kao nedostatak volje i svesno izbegavanje da se uspostavi jasan sistem odgovornosti u radu“, saopštila je Liberalno demokratska partija.

Oni su ocenili da primetan trend takvog ponašanja brzim koracima Srbiju vraća u vreme anarhije, bezakonja, divljaštva i samovolje, a Beogradjani su mnogo puta pokazali da svako nasilje i nepoštovanje demokratije i demokratskih vrednosti nije nešto sa čime se mire i sa čime žele da žive.

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom (YUCOM) i Beogradski centar za ljudska prava apelovali su danas da načelnica Gradske uprave Beograda Sandra Pantelić postupi po preporuci zaštitnika gradjana Saše Jankovića o razrešenju načelnika komunalne policije Beograda Nikole Ristića.

Povodom preporuke Jankovića da Ristić bude razrešen zbog odgovornosti za povredu prava gradjana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom, dve organizacije su osudile ponašanje ponašanje Ristića.

„Kao organizacije koje se bave praćenjem postupanja po preporukama ombudsmana, Jukom i BCLJP ukazuju da je brza reakcija nadležnih organa u utvrdjivanju odgovornosti i sankcionisanju funkcionera naročito bitna imajući u vidu da izmene i dopune Zakona o komunalnoj policiji, koji je u Skupštinskoj proceduri, predvidja daleko veća ovlašćenja komunalne policije u daljem radu“, navele su organizacije.

Janković je ranije danas utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Meže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata.

Takodje, preporuka je upućena Gradskoj upravi i Komunalnoj policiji i zbog postupanja komunalne polciije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ 25. septembra 2015. godine.

Zaštitnik gradjana Saša Janković preporučio je danas Gradskoj upravi i Komunalnoj policiji razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića, nakon utvrdjene odgovornosti za povredu prava gradjana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.