U trendu

Gradski redari u Ljubljani brinu o komunalnom redu

BEOGRAD/LJUBLJANA – Skupština Srbije razmatra predlog novog Zakona o komunalnoj miliciji, čiji je cilj, prema rečima predlagača, njeno uspostavljanje i u opštinamana korist građana.

Slična rešenja postoje i u nekim zemljama u okruženju, poput Slovenije, a predstavnici Komunalne policije Beograda pre par meseci, posetili su upravo Ljubljanu, kako bi sa svojim kolegama iz tog grada razmenili iskustva i razmotrili mogućnosti saradnje.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije sa sedištem u Ljubljani Bahtijar Alijaf kaže da su iskustva u toj zemlji i rezultati komunalne milicije veoma uspešni i da da o tome govori praksa.
On kao primer dobre prakse navodi da u Sloveniji postoje gradski redari koji su angažovani u svom gradu, tamo gde žive i koji dobro poznaju, što olakšava njihov rad i omogućava bolju saradnju sa građanima.

Napominje i da su redari imali velikog udela u tome što je Ljubljana postala jedan od najzelenijih gradova u Evropi, a uspostavili su red u oblasti parkiranja.

Gradski redari u Sloveniji, dodaje, prate i pravilno razvrstavanje otpada,prateći uspešne modele rada komunalne policije iz celw Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.