U trendu

Grčke monahinje koje su pomogle Srbima iz „Oluje“ u Beogradu

BEORGAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru 40 monahinja i cetiri jeromonaha iz manastira „Svete Lidije Filipljanke“, iz grčkog mesta Asprovalta, koje su, za vreme trajanja akcije „Oluja“, primile 1.500 ljudi i dece u manastir.

Tamo su krstile više od 1.000 srpskih učenika, a otvorile su prvu srpsku školu u koju su pre podne išla grčka, a posle podne srpska podne.

Radojičić je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti nesebičnu ljubav prema srpskom narodu, koju su monahinje pokazale 1995. godine.

„To što ste uradili za naš narod u najtežim trenucima, nikada se ne zaboravlja. Reči nisu dovoljne da opišu našu zahvalnost za vaša plemenita dela i milosrđe koje ste pokazali prema nama“, rekao je Radojičić, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

On je dodao i da mu je drago što ima priliku da jača srpsko-grčko prijateljstvo.

Radojičić je gostima poručio da su Beograd i Srbija njihov drugi dom, gde su uvek dobrodošli, te da se nada da će se nastaviti razvijanje bratskih odnosa.

Arhimandrit Nikanor je rekao da im je velika čast što su lepo prihvaćeni u Srbiji, gde su posetili Vladu Srbije, srpskog patrijarha i Patrijaršiju, srpske manastire i crkve.

Naveo je da je prihvatanje i odgajanje srpske dece započeo pokojni arhimandrit Teofil, a da su monasi i monahinje njegovo delo nastavili.

„Učio nas je da ne treba da govorimo samo o ljudima, narodima i bratstvu, nego da to pokažemo na delu. Otac Teofil je odmah po stradanju srpskog naroda osmislio program kako bi srpska deca dolazila i bila pod patronatom sestara manastira ‘Svete Lidije Filipljanke'“, rekao je arhimandrit Nikanor i doda da su oni tu da pomognu kad god je to potrebno pravoslavnim narodima.

Arhimandrit je dodao da su u obilasku Beograda zapazili da grad veoma lepo izgleda, da su parkovi uredeni i čisti, kao i da se u njemu mnogo gradi.

Gradonacelnik je darovan ikonom „Svete Lidije“ iz ovog manastira i jednim delom iz njihove štamparije, kao i poklonom manastira „Svete Trojice“ ispod Olimpa.

Grad Beograd je bratstvu i sestrinstvu manastira poklonio grafiku Beograda, koju je naslikao naš veliki umetnik Momo Kapor, a zatim su monahinje otpevale jednu srpsku narodnu pesmu.

Sestrinstvo manastira je poznato po svom humanitarnom radu, a u okviru manastira smeštena je jedna od najvecih humanitarnih organizacija u Grckoj.

Takođe, pri manastiru deluje crkvena televizija s nacionalnom frekvencijom, najveca štamparija u Grckoj, u kojoj su se svojevremeno besplatno štampale knjige o Kosovu i Metohiji sa fotografijama spaljenih srpskih manastira i crkava, pod nazivom „Raspeto Kosovo“.

Manastir je jedinstven i po tome što imaju posebne uniforme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.