U trendu

Grejanje u vozilima radi, a putnici osećaju „minus”

Cupkanje putnika na stajalištima javnog prevoza od početka januara svakodnevna je slika.

Najmanji problem bi bio da se sa cvokotanjem završava kada se uđe u autobuse, tramvaje i trolejbuse. Ali, nažalost, ovih dana baš nije tako. Umesto da se malo ogreju u vozilima javnog prevoza, mnogi putnici se žale da minus „stiska” i u njima.

– Redovno plaćam prevoz i šta dobijam za to? Gužve su velike, nekad ne uspem ni da uđem, i po dva vozila na mojoj liniji prođu, pa tek u treće se uguram. Ali, onda me i u autobusu dočeka minus! Smrzavamo se, promaja ubi. To je sramota! Nosim se mišlju da prestanem da plaćam markicu – požalila se sugrađanka Koviljka Despotović (39) iz Zemuna.

Ništa lepši komentar nije imao ni Mladenovčanin Miroslav Stefanović (28).

– Nekoliko dana putujem novim crvenim „Lastinim” autobusom. Ali džabe što je nov, kad grejanja nema. Ranijih godina u autobusu na putu do Mladenovca nikad nisam sedeo u debeloj jakni, zakopčan do grla. Bilo je pristojno, tako da sam sada iznenađen. Da je bar jutarnji polazak, pa da se nisu zagrejali, ali ja idem u šest sati po podne – istakao je ovaj Mladenovčanin.

Da sistem za grejanje ovih dana ne može da dobije prelaznu ocenu potvrdila je i Marta Joković (40) sa Dedinja.

– Grejanje u trolama je do sada bilo super, čak mi je jedne zime ispod sedišta istopilo patiku. Ne znam šta se dogodilo prekjuče, ali je trolejbus 41 bio leden. Pa šta je to? – zapitala je Jokovićeva.

Nadležni ne osporavaju tvrdnje sugrađana, ali imaju objašnjenje za ovakav njihov subjektivni osećaj.

– Sva naša vozila izlaze sa uključenim grejanjem. Međutim, deo voznog parka je stariji i nema jednako jake sisteme kao što ih imaju noviji tipovi vozila. Problem je sada očigledan jer je spoljna temperatura već duže u velikom minusu pa je subjektivni osećaj kada se uđe u vozilo da se u njemu ne greje. Tome doprinosi i što se na tri, četiri minuta otvaraju vrata, ali i što vozilo oko minut, dva stoji na stajalištu dok prima putnike, pa ulazi ledeni vazduh – objašnjavaju u GSP-u.

I u „Lasti”, koja od 1. januara samostalno drži većinu prigradskih i lokalnih linija, potvrđuju da se i njima više sugrađana žalilo na ovaj problem.

– Ne postoji vozilo uključeno u prigradski saobraćaj koje je potpuno bez grejanja. Ukoliko otkaže grejno telo u određenom vozilu, naš tehnički sektor nastoji da se kvar što pre otkloni. Ali, prigradske linije imaju više usputnih stajališta, koja su na svakih kilometar do dva. Zato je protok putnika veći i češće je otvaranje vrata – tvrde u Lasti” napominjući da je po ovakvim temperaturama i inače potrebno više vremena da se vozila ugreju.

Šta je onda dugoročno rešenje, kako se putnici ne bi smrzavali u prevozu?

U GSP-u ukazuju da je jedino rešenje da se nastavi sa onim što je započeto pre dve godine – revitalizacija voznog parka, odnosno kupovina novih vozila.

– I mi bismo želeli da ceo proces ide brže. Međutim, potrebne su finansije. Grad kao naš osnivač ulaže ogromne napore, a sa njim i mi iz svojih resursa. Ali, naš najveći deo budžeta dolazi upravo od naplate karata, a prema poslednjim podacima dve trećine korisnika ih ne plaća – upozoravaju u GSP-u.

I u „Lasti” obnovu voznog parka vide kao jedino dugoročno rešenje.

– Potpisivanjem ugovora o nabavci 100 novih vozila već smo napravili pomak kada je reč o kvalitetu prevoza. Sva ta vozila biće deo prigradskog saobraćaja, a prvih deset već je uključeno u saobraćaj. U toku naredne nedelje očekuje se isporuka još deset. Po završetku ove isporuke, naš vozni park za prigradske linije biće obnovljen za čak 50 odsto – dodaju u „Lasti”.

Ovih dana ipak nije mali broj ni putnika kojima je potaman temperatura u vozilima, ali mahom u onim novijim.

– Čini mi se da je na većini linija koje drže privatnici grejanje vrhunsko. Svakodnevno koristim autobus 26 i u njemu „klima” radi – navela je Jovana Antić (27) iz naselja Braća Jerković. U Konzorcijumu privatnih prevoznika dodaju da od početka ledenih dana grejanje na 43 linije koji oni drže uglavnom radi bez problema.

(Dejan Aleksić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.