U trendu

Grubješić: Važno je da proces pridruživanja teče, makar i ovom dinamikom

Nakon što je Srbija otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Suzana Grubješić rekla je da je važno da se pregovarački proces odvija, mada ćemo ovim tempom tek krajem 2023. uspeti da otvorimo sva poglavlja, a teži deo posla je zatvaranje, koje sledi.

Juče, na medjuvladinoj konferenciji Srbije i EU otvorena su dva pregovaračka poglavlja, 13 (ribarstvo) i 33 (finansijska i budžetska pitanja) i Srbija sada ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Srbija je međutim bila spremna za pet poglavlja i u Brisel je poslato pet pregovaračkih pozicija, rekla je Grubješić za EURACTIV.rs i agenciju Beta.

„Optimisti će reći dobro je, proces teče, naravno važan deo je otvaranje, s tim se delimično slažem. Ipak, činjenica da otvaramo dva po dva poglavlja ne može da bude izvor zadovoljstva ovde u Srbiji“, istakla je ona.

Generalna sekretarka EPuS smatra da bi proces trebalo da ide mnogo brže i ukazuje na primer Crne Gore kojoj su ostala još dva poglavlja pa da sva otvori.

„Naravno, mi pregovaramo po novim, striktnijim pravilima koja mogu da ubrzaju ili da uspore proces otvaranja poglavlja“, rekla je Grubješić.

To, kako je podsetila, u slučaju Srbije znači da dva poglavlja, 35 (normalizacija odnosa sa Prištinom) i 23 (pravosudje i osnova prava) imaju suspenzivno pravo, „odnosno ukoliko se proceni da nema napretka u jednom od ta dva ili u oba, onda se ne dozvoli otvaranje nekih poglavlja ili nam se ovako puste samo dva“.

Grubješić je rekla i da je mnogo važnije od samog otvaranja i broja otvorenih poglavlja ono što dolazi posle, a to je zatvaranje, dodajući da ova dinamika ne može da bude zadovoljavajuća, jer ćemo tako tek na kraju 2023. uspeti da otvorimo sva poglavlja.

„Medjutim, ne treba da budemo iznenadjeni što su samo dva poglavlja otvorena, uzimajući u obzir situaciju u samoj EU“ kazala je Grubješić i istakla da je važno da „proces pridruživanja teče makar i ovom dinamikom, da se održava u životu“.

Kada je reč o regionu, Gruješić smatra da će, ako se Albaniji i Makedoniji krajem nedelje ne odobri početak pregovora sa EU, to biti loša poruka za region i za čitav proces pridruživanja i pristupanja zato što su i Makedonija i Albanija učinile sve što se od njih tražilo.

Ocenjujući nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao dobru vest, Grubješić je rekla da njegov cilj treba da bude rešenje prihvatljivo za obe strane, koje će biti pravično, pravedno, dugotrajno i održivo jer bez održivog rešenja izmedju Beograda i Prištine ne možemo da računamo da ćemo brže ići prma EU.

Prema njenim rečima, zamrznuti konflkt je situacija u kojoj bismo zamrzli i sve ostale aktivnosti.

„Zamrznuti konflikt značio bi zamrznute evropske integracije, što za sobom vuče čitav niz posledica“, zaključila je generalna sekretarka EPuS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)