U trendu

Gužve zbog radova na putu i jačeg saobraćaja

Razlog gužvi na putevima u Srbiji nisu samo radovi, već i sve veći broj vozila, izjavila je danas ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da se svake godine povećava broja automobila na autoputu kroz Srbiju, te je tako 2015. u odnosu na 2014. bilo 2,5 miliona više vozila, a u julu ove godine u odnosu na juli prošle godine ima 250.000 više.

„Nažalost, gradjevinska sezona jednaka je letnjoj sezoni i mi smo se stvarno potrudili da redovno održavanje autoputeva smanjimo ili da radimo kasnije, a da samo ono što je hitno i neophodno radimo sada“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da uvodjenje elektronskog plaćanja putarine ide sporije nego što bi trebalo.

„Učinićemo sve da pomognemo ljudima i da im tu mogućnost dajemo na granici, jer je to najbrži način za prolazak“, rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima, posle analiza o tome koji je način naplate putarine najisplativiji, zaključeno je da vinjete ukidaju one zemlje EU koje su ih imale.

„Nismo doneli odluku o vinjetama, ali smo doneli odluku da se više poradi i na alternativnim putevima, a ne samo na autoputu, kako bi svako imao mogućnost da ide nekim drugim putem“, rekla je Mihajlović.

Putnici na graničnom prelazu Gradina, izmedju Srbije i Bugarske, danas prepodne su na prelazak granice čakali i po tri sata, rečeno je agenciji Beta na tom prelazu.

Šef Carinske ispostave Gradina Dejan Živković rekao je Beti da su u toku prepodneva putnici na tom prelazu čekali od 90 do 180 minuta jer je formirana kolona vozila u medjuprostoru izmedju graničnog prelaza i bugarske carinske linije.

„Izlazni saobraćaj odvija se u pet izlaznih traka. Situacija se konstantno menja u zavisnosti od priliva putnika, a zavisno od toga na graničnom prelazu povećavamo broj izlaznih traka. Po potrebi izlazni saobraćaj se dodatno preusmerava na trake koje su predvidjene za ulaz u Srbiju“, rekao je Živković.

Tokom proteklog vikenda zabeležen je pojačan intezitet saobraćaja na izlazu iz Srbije i evidentirano je 150.000 putnika na tom graničnom prelazu.

Iz Uprave carina napominju da za predstojeći vikend očekuju još jedan veći talas putnika na izlazu iz zemlje, dok na ulaznoj strani veće gužve prognoziraju u prvoj nedelji septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar