najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Han: Nema ukidanja viza bez demarkacije granice Kosova sa Crnom Gorom

Komesar za proširenje i dobrosusedske odnose Evropske unije Johanes Han izjavio je danas u Prištini da gradjanima Kosova neće biti ukinute vize za šengen zonu dok Kosovo ne reši pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom i unapredi borbu protiv korupcije.

On je, na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafom, ocenio da je Kosovo na „poslednjem kilometru u procesu vizne liberalizacije“, ali da bez ispunjenja dva uslova vize neće biti ukinute.

Han je dodao da u ovom trenutku na Kosovu nema potrebe za prevremenim parlamentarnim izborima, već za jedinstvom u ostvarivanju zadataka koje ima pred sobom.

„Lideri Kosova treba da donesu odluku o prevremenim izborima. Fokus treba da bude na ostvarivanju konkretnih pitanja koja su važna za gradjane“, rekao je Han.

On je dodao da postoji jaka politička polarizacija vlasti i opozicije na Kosovu, ali da to pitanje treba rešiti „u parlamentu bez korišćenja suzavca“.

Han je rekao da je začudjen što se EU okrivljuje za kašnjenje u procesu liberalizacije viza.

„Treba da kažem da je potrebno ispuniti uslove da bi se liberalizacija dogodila. Što se tiče demarkacije ja samo mogu da podstaknem poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum. Na poslednjem smo kilometru liberalizacije viza. Možda idemo polako kao zmija, ali idemo u pravom pravcu“, rekao je Han.

Govoreći o evropskoj agendi koju je danas predstavio sa vladom Kosova, Han je rekao da je to pojašnjavanje zadataka koje imaju institucije na putu ka Evropskoj uniji.

„Ova platforma je radjena u punoj koordinaciji sa svim faktorima. Dogovorili smo se da se ona ostvari za period od 12 do 18 meseci od danas. Naravno da je za ostvarivanje reformi potrebna politička volja“, rekao je Han.

Mustafa je kazao da je Kosovo opredeljeno ispunjenju kriterijuma za integraciju Kosova u EU i vizne liberalizacije.

„Opredeljeni smo da sprovedemo vladavinu zakona, ekonomski razvoj i povlačenje stranih investicija“, rekao je Mustafa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike