U trendu

Hapšenje Srba i pritisak oko Uneska ugrožavaju dijalog

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Briselu da hapšenje srpskih radnika na Šar planini i pritisci da se Kosovo primi u Unesko predstavljaju direktno kršenje dijaloga Beograda i Prištine i dodao da je na to upozorio predstavnike EU.

Đurić je novinarima rekao i da će zamoliti premijera Aleksandra Vučića da odmah sazove sednicu vlade jer smatra da vlada treba da se izjasni o ovim pritiscima na Srbiju i pokušajima da se promene karakter i tok dijaloga Beograd – Priština.

On je podvukao da je očigledno u pitanju pokušaj da se na mala vrata, a neretko i brutalno direktno iznudi ono što je Priština zacrtala kao cilj proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Srbija, dodao je, ne sme da ćuti pred pokušajem da joj se otme kulturna baština i pred gaženjem osnovnih prava Srba na Kosovu jer to nije ni cilj ni suština dijaloga koji se vodi u Briselu.

Đurić je rekao da je srpska strana dobila ozbiljne i poverenja vredne informacije da u pregovaračoj poziciji za poglavlje 35 stoje brojne odredbe koje imaju za cilj da unapred odrede ishod dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić je naglasio da je cilj toga da se nametne stav Prištine o statusu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar