U trendu

Haško tužilaštvo žalbom traži doživotni zatvor za Karadžića

Haško tužilaštvo zatražilo je žalbom doživotnu kaznu zatvora za prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadzizća, koji je u martu prošle godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, objavio je danas Haški tribunal.

Žalba je drugostepenom sudskom veću Tribunala podneta početkom decembra, i ima 89 strana, dok Karadžićeva žalba koja je takođe nedavno objavljena, ima 233 strane.

Haško tužilaštvo u žalbi obrazlaže zašto smatra da Karadžić zaslužuje doživotni zatvor, tvrdeći da kazna od 40 godina zatvora nije srazmerna težini njegove krivične odgovornosti.

„Karadžićeva krivična odgovornost je bez presedana i zahteva srazmerno kažnjavanje. Sankcija koju mu je izreklo prvostepeno sudsko veće je očigledno neadekvatna, nedovoljno obrazložena i predstavlja zloupotrebu diskrecionih ovlašćenja“, navodi se u podnesku tužilaštva.

Pored ostalog žalbom se traži da Karadžić bude proglašen krivim i za genocid.

Takođe se tvrdi da su utvrđeni zločini posledica zajedničkog zločinačkog poduhvata, te da su Karadžić i ostali pripadnici zajedničkog zločinačkog poduhvata imali genocidne namere.

„Karadžićeva vodeća uloga u zločinima počinjenim širom BiH ga izdvajaju kao najozbiljnijeg pocinioca osuđenog pred Haškim tribunalom do sada“, navodi se u žalbi.

Karadžić i haški tužioci imaju rok da do 15. marta ulože odgovore na žalbe suprotne strane, a usmeno izlaganje žalbi bi trebalo da bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.