U trendu

Helsinški odbor pozdravio izjavu Kostića

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozdravila je danas „hrabar čin“ predesdnika SANU Vladimira Kostića kojim priznaje realnost da je Kosovo nezavisna država i navodi da je pitanje zrelosti srpske elite da to „već jednom jasno predoči srpskoj javnosti“.

Ta organizacija saopštio je da je izjava predsednika SANU važna, jer se njome distancira od „pogubne politike i uloge koju je Akademija svojevremeno imala u kreiranju velikodržavnog projekta“.

Helsinški odbor ocenio je neprihvatljivom izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića kojom osuđuje Kostićev čin, osporavajući mu pri tom pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

„Srpska javnost je i inače svesna te činjenice, ali je zbog stalne političke i medijske manipulacije pod stalnim pritiskom da se homogenizuje na pitanju Kosova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi dobro da SANU „pokrene društveni dijalog sa ciljem uvažavanja realnosti, što podrazumeva normalizaciju odnosa sa Kosovom (i Albanijom), kao i istorijsko pomirenje sa Albancima“.

„Ukoliko SANU stane iza izjave svog predsednika, Srbija će dobiti šansu da pokrene proces koji joj otvara perspektivu za budućnost, njoj samoj, ali i čitavom regionu“, navodi ta organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.