U trendu

Hiljade ljudi u Srbiji ostaje bez prihoda zbog novog zakona i poreza od 58 procenata!

Poslednjim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana uvedena je obaveza plaćanja doprinosa i poreza za šumske plodove, gljive i lekovito bilje od 58 procenata

Znalci iz ove delatnosti kažu da je za njih, još pre početka sezone, ona verovatno izgubljena i da će posao, koji Srbiji svake godine donosi 20 miliona evra od izvoza, jednostavno stati, piše Politika.

– Nova odredba, po stavu lokalnih jedinica Poreske uprave Srbije, podrazumeva da otkupljivač šumskih plodova i lekovitog bilja mora, prilikom otkupa, u ime i za račun osobe koja je prikupila šumske plodove i lekovito bilje, da plati i porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, nezavisno od činjenice što se prikupljanjem najčešće bave poljoprivredna gazdinstva koja već jesu oporezovana po drugom osnovu – kaže za Politiku Milić Popović, vlasnik preduzeća „Interfud 60” iz Čačka.

To, dalje, kako navodi, znači da svaki otkupljivač šumskih plodova i lekovitog bilja, na otkupnu cenu, mora da doda čak 58 odsto vrednosti otkupljene stvari.

– Kada se još na to nadoveže obaveznih 10 procenata na ime ekološke takse, proizilazi da na vrednost šumskog ploda od 1.000 treba dodati 680 dinara, kao porez i doprinos za osobu koja je prikupila šumski plod ili lekovito bilje – navodi on.

4 komentara
 1. Anonimni

  Revolucija nece biti , a uredjena formacija samo na grobljima.

 2. Aleks

  Zasto bi bio problem da oni plate porez i doprinose, kad sav ostali zaposleni i samozaposleni svet mora da plati to isto? Ako otvorite firmu, bilo kakvu, te iste dazbine morate da placate svakog meseca za svako zaposleno lice, niko vas ne pita da li hocete ili necete, te pare morate da stvorite i platite.

 3. Običan Srbin

  Gde god se Srvija ume[a da pomogne napravi štetu običnom čoveku. Zato i propadamo!!!

  1. Anonimni

   Vazno je kako zivi elita – sto rekla jedna gospodja ‘Pa, sinko, i drzava (citaj ‘burzoazija’) mora od necega da zivi!’. Nas proletere vise niko ne zarezuje ni koliko suvu sljivu. Ali dobro, tako se stvara materijal za revoluciju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike